SONY Like. No. Other...

2008.05.07.

Ma 62 éve alapították a Tsushin Kogyo nevű vállalatot, amelynek sikertörténete egy ország ikonjává vált.

1946 május 7-én Tokyóban egy lebombázott romos házban 20 dolgozóval megalakult a Tokyo Tsushin Kogyo K.K. nevű cég, amely elsődlegesen egyszerű műszaki cikkek javításával foglalkozott.

A két vezető Masaru Ibuka és Akio Morita érezték, hogy a műszaki fejlesztésben nagy lehetőség van. Ibuka az ötvenes évek elején kiment Amerikába ellesni ezt-azt. Ott találkozott a Bell Labs fejlesztésével, a tranzisztorral, amelyet akkor a hadiipar részére szereltek be szerkezetekbe. Megvette a jogot a tranzisztor gyártásához, amit azért kaphatott meg, mert nem hadi eszközökbe szerelték be és az amerikaiakat más felhasználás nem nagyon érdekelt. 1956-ban elkészítették az első tranzisztoros zsebrádiót, amelyből 1965-ben már évi 40.000 darabot gyártottak.

Ebben az időben merült fel, hogy kellene egy jó cégnév. Először a Totsuko-ra gondoltak, de érezték, hogy ez nem az igazi, mert az ameikaiak ezt nehezen kezelik. Mindenki azt hitte, hogy a SONY név az angol "sound"-ból jött, amely jelentheti többek közt a hangot vagy azt, hogy alapos. A valóság az, hogy a sony-sony egy japán szleng, amelyet a kicsit különc, felnőttesen öltöző és a játék helyett inkább a tudományokkal foglalkozó gyerekekre használnak.

Masaru Ibuka, az egyik alapító