SZENT VENDEL ÉS A SZAKCSI MINTAFARM

2008.11.21.

Dr. Kiss János Tolna- és Baranya megyei képviselővel Szakcson jártunk, ahol Marosi Zoltán gazdasága valódi mintafarm.

Szent Vendel szobra Szakcson

Amikor megérkeztünk Marosi Zoltán szakcsi gazdálkodóhoz, akkor az első meglepetést az nyújtotta, hogy milyen szép Szent Vendel szobor "vigyázza" a gazdaságot. A pásztorbotról könnyű megismerni a Szent Vendel szobrokat, amelyekből jónéhány van a Dunántúlon, de a leggyakrabban a Jászságban találkozhatunk vele. Szent Vendel az állattartók és különösen a juhászok védőszentje. Anno a fiatal Vendel, aki skót vagy ír származású volt, egy birkanyájra vigyázott. Nem sajnálta a fáradtságot, hogy mindig megkeresse a legjobb legelőket az állatoknak. Egyszer a birkák nagyon szomjasak voltak, ő ekkor leszúrta a földbe a botját és ott egy tiszta forrás fakadt, amiből kedvükre ihattak az állatok.

Amikor bementünk az udvarba, egyből megláttam a kedvencemet, minden erőgép ikonját a John Deere traktort. Ez a leg..., leg... leg... és még a legszebb, ahogy belesímul a tájba. Csillogott, villogott, megdícsértem, mire Marosi Zoltán szerényen megjegyezte, hogy még nincs egy hetes.

Sokmindenről beszélgettünk és Zoltántól olyan érdekes dolgokat hallottunk, hogy erről részletesen írok majd a következő BACTOSZKÓP számban, amely december elején jelenik meg.

Egy téma csak ízelítőül: a fajtaválasztás. Zoltán szeret több fajtával dolgozni, kukoricából is hat fajtát vetett. Annak érdekében, hogy a legjobb döntést hozza a fajtákat illetően, egy 8 hektáros területre beállított 16 félhektáros fajtakísérletet. A precíz mérések után a legjobb eredményt idén a Saatbau Linz Really fajtája adta, de Zoltán nagyon elégedett volt az NK Timic fajtával is. Napraforgóban egyszerű a helyzet, az NK Brio egyszerűen verhetetlen. Idén ősszel egy saját búzafajta kísérletet is beállított Marosi Zoltán, akihez hasonló tökéletességre törekvő szakemberrel ritkán találkozok.

Végezetül Zoltánról még annyit dióhéjban, hogy két fiúgyerek apja, 300 ha-on gazdálkodik, közben a Kaposvári Egyetemre jár és a teljes területén Bactofil készítményeket használ.