SZÁNTANI VAGY NEM SZÁNTANI - EZ ITT A KÉRDÉS

2008.11.23.

Az utóbbi időben olyan sok anyag jelent meg az őszi szántás kárairól és feleslegességéről, hogy az ember lassan kezd elbizonytalanodni.

A szántás, a vetés és az aratás a mezőgazdaság "szentháromsága". A szántás meg maga a kezdet és a vég. Ez az év utolsó munkája, amely felfogható úgy is, mint a következő termesztési ciklus első eleme.

Szerintem nagyon szép, ahogy a traktorok húzzák az ekét és a nyomukban repkednek a madarak. A madarakról jutott eszembe, hogy az utóbbi időben mennyi-mennyi írást olvastam a szántás nélküli, meg kíméletes, meg mindenféle más talajművelési módról, meg arról, hogy azok milyen jók, meg a szántás milyen felesleges. Sláger téma a SOWAP (Soil and Water Protection project) ahol szintén az van, hogy nem kell mindig szántani, helyette inkább szelektív vegyszereket kell kipermetezni, mert a talajvédelem, meg a felszíni- meg felszín alatti vizek védelme, meg ugye a biodiverzitás. Négy országban vizsgálták, hogy milyen hatással van a szántás a madarakra és megállapították, hogy ahol nem szántanak ott több a fenyőpinty meg a tengelic.

Ahol meg úgy 20-30 cm mélyen jól felszántják a földet és BactoFil készítmények kijuttatásával a növények számára optimális talajfeltételeket teremtenek, ott jó szokott lenni a termés.

Szívesen várunk véleményeket szántás/nem szántás témában az e-mail címre.

További részletek madár ügyben itt:

http://www.geographic.hu/index.php?act=napi&rov=1&id=7120