REJTÉLY A VIHAROK TENGERÉN

2008.11.19.

Ma 39 éve szállt le az Apollo 12 a Hold Viharok tengere nevű részére, ahol rejtélyes módon Streptococcus baktériumokat találtak.

A baloldali képen Pete Conrad az Apollo 12 kapitánya látható, aki ma 39 évvel ezelőtt lépett a Holdra. Előttük csak Armstrong és Aldrin jártak arra, bár ők nem a viharok tengerében szálltak le. A jobboldali képen pedig a Streptococcus mitis, amelynek a rejtélye éppen 39 éve foglalkoztatja a biológusokat.

Úgy indult a dolog, hogy '69 november 14-én fellőtték az Apollo 12 űrhalyót. Az említett két űrhalyós mellett még Richard Gordon főegységpilóta volt a harmagik tagja a küldetésnek. A felszállás nem ment simán, mert a Saturn V rakétába rendesen belevágott a villám. A fedélzeti műszerek azonnal leálltak, egyszóval volt némi izgalom az irányító központban és sokan már temették a küldetést. A felhők felett azonban kék az ég, a rakéta ment. a műszerek újraindultak és november 19-én az Intrepid leszállóegység pontosan leszállt a Hold Viharok tengerének megadott részére. A fekete-fehér képen a Hold horizontján látszik a leszállóegység, a kis szerkezet pedig a Surveyor 3 holdszonda ami korábban érkezett (2,5 éve). Állítólag, amikor Conrad kapitány lelépett a Holdra, akkor azt mondta: "Lehet, hogy ez kis lépés volt Niel-nek, nekem viszont nagyon nagy." Aztán elballagtak Alan Bean-nel a holdszondáig, ami kb. 200 méterre volt. Leszereltek róla pár dolgot és visszahozták a földre, hátha jó lesz még valamire. Nagy csodálkozás volt a Földön, amikor a november 24-i visszatérésük után megvizsgálva a holdszondáról visszahozott kamerát, azon élő Streptococcus mitis baktériumokat találtak. A biológusok persze mindjárt szóltak, hogy az nem lehet, mert a Streptococcusok sem maradhatnak életben 2,5 évig a Holdon. Sok tudós viszont azt mondta, hogy lehet ilyen, hiszen anno a Földön is olyan cudarok voltak a viszonyok, hogy semmi sem maradhatott életben, aztán mégis...

A vita azóta is tart, lassan könyvtárnyi az irodalma a téménak, ha valakit bővebben érdekelne, akkor annak ajánlom az alábbi linket:

http://www.astrobio.net/news/article1311.html