EGY TAPASZTALT FELHASZNÁLÓ A BACTOFILRÓL...

2009.02.20.

Csjernyik István a pitvarosi Négy-Határ Kft. ügyvezetője már egy évtizede használ talajbaktérium készítményeket.

Nagyon nagy öröm és megtiszteltetés az AGRO.bio Hungary Kft. számára, hogy Csjernyik István Tisztelt Partnerünk fényképét és hozzánk eljuttatott írását közölhetjük, hiszen ő a pitvarosi Négy-Határ Kft. ügyvezetőjeként évtizedes tapasztalattal rendelkezik talajbaktérium készítmények felhasználásáról, amely napjainkban minden gazdálkodó számára hasznos információkat nyújthat. Az, hogy az általuk művelt 2700 ha terület 80%-át kezelik az AGRO.bio termékeivel, nagyon meggyőző vélemény és állásfoglalás.

Csjernyik István Úr írása a következő:

Mint minden termelési folyamatban, a mezőgazdaságban is a a gazdaságosság a kulcsszó. Napjainkban gazdaságosan termelni azonban nem egyszerű feladat, mert a termelési költségek növekedése a felvásárlási árak csökkenésével párosul. Céljaink megvalósításához a ráfordításokat racionalizálni kell, melynek egyik eleme a BactoFil termékek használata lehet.

Területeinken már több, mint egy évtizede használjuk a baktérium szuszpenziókat a gazdaságos termelés érdekében. Amikor 2001-ben az AGRO.bio Hungary Kft. megjelent a BactoFil A10 és BactoFil B10 készítményeivel a piacon, áttértünk ezen termékek használatára, a kedvezőbb, a növények igényeihez jobban igazodó összetételük miatt. Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a kijuttatott baktériumok a szerves anyagok bontását, a makro- és mikroelemek talajoldatba juttatását csak akkor tudják megfelelő ütemben elvégezni, ha számukra a talajban megfelelőek az életkörülmények. Amennyiben a kémhatás semleges közeli vagy gyengén savanyú, a talaj morzsás szerkezetű és jó porozitású, akkor megfelelő lesz a talaj víz-, levegő- és hőgazdálkodása. Ilyen körülmények közöt a kijuttatott műtrágyák is jól hasznosulnak, mérsékelt marad a veszteség és a talajvíz szennyezése (nitrátion kimosódás) és kedvezőek lesznek a feltételek a mikroorganizmusok és a termesztett növények számára.

A '90-es évek második felében a baktérium készítményeket a cukorrépa és a napraforgó termesztéséhez használtuk. A BactoFil készítmények megjelenésével a felhasználást kiterjesztettük a csemege- és a hibridkukoricára, majd a kedvező tapasztalatokat követően a vöröshagymára, vetőmag borsóra, később a mákra és a repcére. A múlt év őszén pedig az őszi búza vetése előtt a kukorica tarlóra BactoCELL-t juttattunk ki.

2008-ban a társaságunk által művelt 2700 ha 80%-át kezeltük az AGRO.bio Hungary Kft. termékeivel. A BactoFil készítmények gazdaságunkban történő egyre szélesebb körű felhasználását a kedvező tapasztalatokon túl a napjainkra kialakuló műtrágya árak is elősegítették.