REPCE, AMELYRE EŐRY TERÉZ AZT MONDJA: IGEN...

2009.06.11.

Sikeres repcetermesztési tanácskozást tartott a héten Kunszentmártonban, Benke Tibor gazdaságában az AGRO.bio, a Syngenta és a Glencore Grain.

Most, amikor úgy néz ki, hogy valahol 1,5 tonna/ha körül alakul majd a repce országos termésátlaga és a jóindulatú kereskedők is kb. 85.000 Ft-ot ígérnek a termés tonnájáért, sokan voltak kíváncsiak az AGRO.bio Hungary Kft, a Syngenta és a Glencore Grain Hungary Kft. által szervezett repcetermesztési tanácskozásra.

Dr. Eőry Teréz repcenemesítő és a növény termesztésének Európa szerte elismert szakembere nagy érdeklődéssel kísért előadásában elmondta, hogy hogyan kell/hogyan érdemes repcét termeszteni, hogy még a különösen száraz tavasz ellenére is nyereséget adjon. Kiemelte a vetés előtti talajelőkészítés és a BactoFil-es kezelés fontosságát, annak érdekében, hogy a kis magokból a tél beálltáig megfelelő fejlettségű növény képződjön. A repce növény nagyon igényli és meghálálja azokat az előnyöket, amelyeket a BactoFil nyújt. A jó szerkezetű és egészséges magágy, a baktériumok által bioszintetizált növényi hormonok, amelyek stimulálják a gyökérzet növekedését és a kiegyenlített tápanyagkínálat mind hozzájárul ahhoz, hogy a repce június elejére olyan legyen, mint Benke Tibor gazdaságában.

A szabadföldi bemutató nagyon meggyőző volt és jól visszaigazolta Eőry Teréz szavait. Benke Tibor repcetáblái az extrém szárazság ellenére is úgy néztek ki, mint egy átlagos tábla egy jó repcés évben. Több mint valószínű, hogy ezek a repcék a nagyobb ráfordítás - BactoFil-os kezelés, megfelelő adagú műtrágya, mikroelem tartalmú levéltrágya - ellenére is az országos átlagot lényegesen meghaladó termés következtében nyereséget adnak.

A repcetermesztés annyiban hasonlít a svájci órásmesterek munkájára, hogy ha azok rosszul tesznek be a szerkezetbe akár csak egy fogaskereket, akkor az nem működik majd jól. A repcetermesztőnek ugyanígy kell ügyelnie minden egyes technológiai elemre, hiszen ha valami nem megfelelő, akkor az könnyen a nyereséges termesztés rovására mehet még kedvező időjárási feltételek mellett is. A BactoFil használata ma már egy olyan eleme a termesztéstechnológiának, amelyet nem érdemes kihagyni, mert mind a száraz, mind a csapadékos időjárás mellett is bizonyosan megtérül a használata.