VETÉSKOR IS KIJUTTATHATÓ A BACTOFIL...

2010.04.20.

...hiszen a hidegtűrő törzseket tartalmazó készítmény nagyobb rugalmasságot enged a kijuttatás időpontjának a megválasztásában.

Ezen a képen a vetés egyik korszerű technológiája látható. Ez a megoldás kimondottan előnyös az ideihez hasonló csapadékos kitavaszodás idején, ahol a tavaszi munkák megcsúsznak az időjárás miatt és az elvégzésükre ebből adódóan kevés idő áll rendelkezésre. Egyszer rámenve a területre, megoldható a szántáselmunkálás-magágykészítés, a BactoFil-es talajaktiválás és a vetés. A képen látható képkombináció napi teljesítménye 50 hektár körül alakul.

A traktor elejére szerelt BactoFil JET készülékkel történik a BactoFil talajbaktérium készítmény kijuttatása, amit a traktor mögött lévő magágykészítő vetőgép azonnal a talajba dolgoz és elveti a magot. A vetőmag így frissen megmunkált, kitűnő magágyban fejlődhet, élvezve mindazt a támogatást, amelyet a BactoFil készítményekben lévő hasznos talajbaktérium törzsek biztosítanak. Mivel egy menetben történik mindez, a jelentős üzemanyagmegtakarítás a lehető legkevesebb talajtaposással párosul.

Van egy kis bökkenő... gondolják most sokan, akik már sokéve használják a BactoFil készítményeket és már megszokták, hogy az optimális hatás érdekében a BactoFil-t egy-két héttel a vetés előtt célszerű kijuttatni azért, hogy a baktériumoknak legyen ideje a felszaporodásra, a N fixálásra, a P és K mobilizálásra, a talajfertőtlenítő hatás kifejtésére és az ilyenkor különösen fontos növényi hormon-termelésre.

Ez mind igaz, viszont ezévtől úgynevezett hidegtűrő baktériumtörzsek vannak a BactoFil készítményekben, a tavasz szezonban, ami azt jelenti, hogy amíg a normál BactoFil törzsek +5 Celsius fokon kezdenek szaporodni és a maximális szaporodásuk 12-15 fokon kezdődik, addig a hidegtűrők már +6 Celsius fokon gyorsan szaporodnak aktívan végzve minden hasznos élettevékenységet. Ez az innováció teszi lehetővé, hogy a megkésett-, hűvös, túl csapadékos időszakban történő tavaszi vetéskor is nyugodtan lehet használni ezeket a termékeket közvetlenül a vetés előtt, vagy ahol van rá lehetőség - a képen látható módon - a vetéssel egy menetben. Ez természetesen nem jelent kompromisszumot, hiszen ennek a fejlesztésnek a lényege az optimális kijuttatási időpont határainak kitágítása.

Ez nagy különbség az elmúlt évekbeli és az idei BactoFil között:

Ennek értelmében nem érdemes kihagyni a BactoFil kijuttatását, akár a vetéskor ott, ahol:

- elmaradt az őszi alaptrágyázás vagy annak mennyisége elmaradt a kívánatostól,

- takarékoskodni szeretnének az N műtrágyával, illetve nem szeretnék azzal tovább rombolni a talajt,

- a talajszerkezet "kívánni valót hagy maga után",

- 3 napnál tovább borította víz a terület egy részét, és továbbra sem tudnak rámenni a talajra, pedig már itt lenne a vetés ideje.

- nagy termésbiztonsággal jó termést szeretnének betakarítani.

Akit érdekel a hidegtűrő törzsek fejlesztése, annak jó szívvel ajánlom az egyik korábbi írást az alábbi linken:

http://agrobio.hu/?base=news&type=item&newstype=1&id=194