A PUDING PRÓBÁJA...

2010.03.28.

A DPMG Zrt. szakemberei 2009-ben 10 ha-os parcellán vizsgálták a BactoFil A 10 készítmény hatását a kukorica terméshozamára.

"The proof of the pudding is in the eating." A bölcs angol már vagy 400 éve használja ezt a mondást, amely "a puding próbája az evés" változatban nálunk is régóta használatos. A megfontolt mezőgazdasági szakemberek is ennek értelmében járnak el, amikor nem dőlnek be kapásból a hangzatos ígéreteknek, hanem először mindent kipróbálnak a saját területükön, legyen az növényfajta, növényvédőszer vagy mikrobiológiai készítmény.

Azt gondolom, hogy a fenti ábra magáért beszél, de két rövid megjegyzést azért érdemes hozzáfűzni. Az egyik az adatok története. Területi képviselő kollegám a héten kapta az adatokat Csuri Károly Úrtól, mintegy érdekesség képpen. Az üzemi kísérlet tehát olyannyira független volt, hogy egészen idáig nem is tudtunk róla. A független mérés mellett mindenképpen érdemes megemlíteni, hogy az adatok valódi nagyparcellás kísérletnek tekinthetők, hiszen a Dél-Pest Megyei Mezőgazdasági Zrt. szakemberei egy 106 hektáros kukoricatáblán 10 hektáros parcellán állították be a kísérletet, azért, hogy a betakarításkor a termésmérés megbízható eredményt adhasson. A BactoFil A 10 készítményt 1 liter/ha dózisban juttatták ki és ezt hasonlították össze a 200 kg/ha adagban kijuttatott Ammónium-nitrátos (34% N) terület terméseredményével.

A kísérlet illetve az ábra egyértelműen mutatja, hogy a hasznos talajbaktérium törzseket tartalmazó BactoFil A 10 készítmény lényegesen jobb eredményt adott, mint a nitrogéntartalmú műtrágya. Közismert dolog, hogy az olyan száraz vegetációs periódus alatt, mint ami a múlt évben volt, a N tartalmú műtrágyák nem igazán képesek a növény táplálására. Az is igaz azonban, hogy a csapadékhiány a mikroorganizmusok számára sem kedvez, ezért szinte bizonyosan, csapadékosabb időjárás esetén is hasonló termésarányok lennének, de jóval magasabb termésszinten. Csuri Károly Úr és munkatársai precíz kijuttatással és precíz termésméréssel kapott eredményei egyértelműen mutatják, hogy a BactoFil A 10 készítmény kijuttatása egyértelműen termésnövelő hatású.

A másik dolog, a készítmények beszerzési ára. 2 mázsa Ammónium-nitrát jelenleg mintegy 5000 Ft-tal drágább, mint 1 liter BactoFil A 10 készítmény. Az utóbbi pedig nem ugyanazt tudja, hanem sokkal többet, mind termésmennyiségben, mind termésbiztonságban. Még száraz időjárás esetén is, mint ami a múlt évben volt, normál csapadékmennyiség mellett meg főleg.

Kedves Tisztelt Kukoricatermelő Olvasóink!

Lassan dönteni kell, az ezévi termesztéstechnológiát illetően. Remélem ez a kis írás is ad egy kis segítséget.

Végezetül minden kollegám nevében hálásan köszönöm Csuri Károly Úrnak és munkatársainak, hogy a Dél-Pest Megyei Mezőgazdasági Zrt. területén végzett kísérletük eredményeit átadták és hozzájárultak azok közléséhez.