BACTOFIL = ÜZEMANYAG MEGTAKARÍTÁS...

2010.07.04.

Pongrácz Zoltán, a Syngenta Seeds kutatási vezetője a nemzetközi normák szerint kimérte, hogy mi merre hány liter.

Közismert tény, hogy a Syngenta a világ egyik vezető vetőmagvállalata, amelynek a Mezőtúri Üzeme kétségtelenül a világ abszolút élvonalát képviseli. Pongrácz Zoltán - a kutatásokért felelős menedzser - azon dolgozik, hogy egyre jobb feltételek között egyre jobb vetőmagokat tudjanak előállítani. Munkájából adódóan is nagyon nyitott az újszerű műszaki és biológia megoldásokra, ezért beállított egy érdekes kísérletet:

Többféle biológiai és biológiai hatású készítménnyel kezelt egymás melletti nagyparcellékat, majd két egymás utáni évben pontosan mérte, hogy mennyit fogyasztott a traktor az egyes területek talajművelésekor.

A fenti ábra, amelyet a Zoltántól kapott táblázat adatai alapján készítettem, jól mutatja, hogy már egy biológiai hatású készítmény (10 l/ha dózisban) is egyértelműen pozitív hatással van a talajszerkezetre, így a traktor fogyasztására. A biológiai készítmények között van olyan, amelyiknek gyakorlatilag nem volt szignifikáns hatása, de olyan is volt, amelyik hektáronként 5 liter megtakarítást eredményezett.

Nagyon nagy öröm számunkra, hogy ez az abszolút precíz, tőlünk független és a nemzetközi standardoknak is megfelelő vizsgálat azt az eredményt adta, hogy a BactoFil kiemelkedve a konkurens termékek közül 11,5 literes üzemanyagmegtakarítást eredményezett hektáronként.