ANTONIUS VILLÁNYBAN

2010.06.27.

AGRO.bio - Saatbau Linz rendezvény Villányban a búzafajták és a BactoFil eredményének a bemutatására.

A Bólyból Villányba vezető kövesút mellett, a mároki bejáróval szemben látható egy búza fajtakísérlet. A villányi hegy felé futó különböző színárnyalatú búza parcellák szemet gyönyörködtető látványt nyújtanak. Ezen a kísérleti területen van a Saatbau Linz 11 búzafajtája elvetve és kitáblázva. Ennek a fajtakísérleti területnek a bemutatására szervezett egy közös rendezvényt júnus 18-án a Saatbau Linz Hungaria Kft., az AGRO.bio Hungary Kft., a Cheminova Magyarország Kft. és a Chemical Marketing Kft.

Villányban a Hotel Virágosban találkoztak a gazdák. Először Schmidt Tamás köszöntötte a gazdákat a Chemical Marketing Kft. képviseletében és röviden értékelte az esős idő hatására kialakult helyzetet. Ezután Gyöngyösi Zsolt, a Cheminova Magyarország Kft. területi képviselője ismertette a növényvédőszereik palettáját, kiemelt hangsúlyt fektetve a búza és a repce növényvédelmi technológiájára. A következő előadó Dr. Kiss János tanár úr, az AGRO.bio Hungary Kft. területi képviselője volt, aki a gabona és repce tarlók BactoFil-lal való kezelésének jelentőségét ecsetelte. A soron következő előadást szintén Dr. Kiss János tartotta, aki az AGRO.bio mellett a Saatbau Linz területi képviselője is. Előadásában bemutata a Saatbau Linz prémium kategóriás búzafajtáit, külön kiemelve a kiváló Antonius fajtát. Az előadások végeztével a gazdák kimentek a kísérleti területre és testközelből is megtekintették a Saatbau Linz kiváló búzafajtáit és a BactoFil-os kezelés hatását.

A felső képen: elégedett baranyai gazdák a BactoFil-lal kezelt Antonius búzatábla előtt. Az alsó képen Hegedűs Sándor - kölkedi gazdálkodó - látható középen, aki megosztotta a többiekkel azokat az élményeit és tapasztalatait, amelyeket a Saatbau Linz ausztriai kísérleti tábláinak megtekintésekor szerzett.

A BactoFil-lal kezelt táblán az Antonius fajta olyan szép, egészséges kalászokat hozott, amelyet különösen érdeklődve vizsgáltak a gazdák.


Bonus track:

Marcus Antonius időszámítás előtt 83 és i.e 30 között élt. Július Cézár halála után ő volt a római birodalom vezére, kora legnagyobb hatalmú embere. 4 feleség után beleszeretett Kleopatra Philopatorba, Egyiptom fáraónőjébe, aki a kor leggazdagabb és sokak szerint legszebb nője volt. Antonius előtt Július Cézárral járt - gondolom, bukott a római pasikra, főleg, ha cézárok voltak - volt is egy fia Július Cézártól, meg vagy két gyerek Antoniustól. Gyönyörű szerelem volt, végül mindketten öngyilkosok lettek, mikor Octavianus serege legyőzte őket.

Az angol irodalom egyik legszebb gyöngyszeme a Shakespeare által az 1600-as évek legelején írott dráma amelynek az eredeti címe Antony and Cleoparta. Ebben található a férfi-nő kapcsolat talán legkomplexebb és legszebben megfogalmazott bemutatása.

Aki Antonius búzát vet, az biztosan nem fog csalódni, mint ahogy az sem, aki rászán négy órát az életéből és megnézi J. Mankiewicz 1963-ban forgatott Oscar díjas filmjét, amelynek a címe Kleopátra. Elizabeth Taylor, Richard Burton és Rex Harrison játszották a főszerepeket és ez az akkor 40 millió dollárból forgatott film máig a leglátványosabb filmek egyike.