FOGY AZ ERDŐ, GYORSAN ÉS BIZTOSAN...

2011.02.05.

A WWF rendesen beledurrantott a nulláslisztbe azzal, hogy a berlini Hauptbahnhofra kiraktak egy "erdőfogyás számlálót".

Ezek a WWF-es fijúk meg lányok aztán tényleg nem viccelnek, ha a természetvédelemről van szó, meg aztán mindig kitalálnak valamit. Most éppen azt találták ki, hogy ha már úgyis az erdők éve van, akkor kitesznek egy erdőfogyás számlálót a berlini Hauptbahnhofra (vonatállomás). Ez a fenti képen látható szerkezet azt mutatja, hogy 2011. január 1-óta hány hektár erdő tűnt el a Földről. Február 2-án készült a kép és kicsit nagy már a szám, hiszen már jóval a millió hektár fölött jár.

A WWF-es természetvédőknek amúgy van mire büszkének lenni, hiszen az idén 50 évvel ezelőtt alapított és mintegy 100 országban tevékenykedő szervezet nélkül a Föld nem egészen olyan lenne, mint amilyen most. A magyarországi szervezet is jubilál idén, hiszen ők most éppen 20 évesek és ez alatt a 20 év alatt nagyon figyelemreméltó eredményeket értek el.

Vissza az erdőterület csökkenéséhez. A WWF aktivisták abszolút a földön járnak és világosan látták, hogy a berlini vasútállomáson többnyire nem agysebészek kajtatnak, így aztán nem is biztos, hogy az ottani átlag utazók tudnak hektár léptékben gondolkodni. Ezért aztán kiírták a számlálóra fehér betűkkel, hogy "A következő hatvan órában elvész egy Berlin nagyságú erdő" - szabad ferdítésemben.

A nagy német erdőirtó meg környezetszennyező konszernek bele is kezdtek a huhogásba rendesen. A tényeket nem tudták vitatni, ezért aztán jött a költői kérdés, hogy miért kell ez? meg miért nem tették ki ezt a szerkezetet valahova máshova. A WWF-es aktivisták meg mondták, hogy mert csak, másrészt meg 30 éve szajkózzák, hogy a német embereknek a nagy jólét közepén is vissza kellene venni egy kicsit a papírfogyasztásukból, mert annak a német erdők is megisszák a levét. Egy szó mint 100, kicsit erős a tény, hogy minden német polgár elhasznál évente közel negyedtonna papírt.

Azért is nagy gond ez a rohamos erdőfogyás, mert a szakemberek szerint elég szoros összefüggés van az erdőterület csökkenés és az időjárás szélsőségessé válása között.