A szőlő a biológiát szereti

2022.11.15.


Az 5000 éve művelt szőlő csak az utóbbi alig 100 év során találkozott kémiával. Kevesebb kémia, több biológia... a szőlő így szereti.

 

Dr. Nagy Bálint, aki negyedszázadon át vezette a korabeli Agrárminisztérium Növényvédelmi Főosztályát egyszer azt mondta: „A 20. század a kémia évszázada volt, a 21. pedig bizonyosan a biológia évszázada lesz”. Dr. Nagy Bálint amúgy azzal vált világhírűvé, hogy ő tiltatta be a világon elsőként, Magyarországon a különösen mérgező, emberre és a teljes élővilágra különösen veszélyes, DDT hatóanyagú rovarölő szerek használatát. A világ azóta is úgy tudja, hogy a magyar élelmiszerbiztonság nem a világ élvonala, hanem a legeleje.

 

 

A 20. században a szőlőben is elterjedt a műtrágyák használata. Ez jelentős mértékben hozzájárult a termésátlagok növekedéséhez, ami viszont legtöbbször (mindig) a minőség rovására ment. Ráadásul a túladagolt nitrogén műtrágyák hatására az erőteljesen növekvő szőlő leveleinek elvékonyodott bőrszövete kevésbé tudott ellenállni a gombahifáknak, meg a természetes védekező mechanizmusok is takaréklángon pislákoltak. Még szerencse volt, hogy a vegyi gyárak öntötték a szintetikus permetszeteket, amelyek többnyire megfelelő védelmet adtak. A 21. századra azonban sok minden megváltozott. Hazánkban is a minőségi borszőlőtermesztés került előtérbe és az Európai Unió jelentős szigorításokat készül bevezetni az évtized végéig. Ennek értelmében a szőlőben kijuttatott növényvédő szerek nagyon jelentős csökkentésére lehet számítani. Ennek az az oka, hogy az EU-ban a szőlőt a mezőgazdasági terület 1,8%-án termesztik és itt permetezik ki az összes gombaölő szer 25%-át. Az is beszédes tény a biológiai megoldások térhódítását illetően, hogy az egyik vezető növényvédőszer gyártó cég idén piacra dobta ez első tisztán biológiai növényvédő szerét, amelynek a „hatóanyaga” egy baktérium.

 

Az AGRO.bio Hungary Kft. több, mint két évtizedes tapasztalattal rendelkezik a mikrobiológiai növénytámogatás - növénytáplálás, növényvédelem és stressz-tűrő képesség növelés - területén. A természetből izolált hasznos, élő baktériumok, algák és gombák vannak az AGRO.bio által forgalmazott mikrobiológiai csúcstermékekben. Ezek megfelelő használata jól fejlődő, ellenálló, stressztűrő szőlőt eredményez, amely régen, vagy talán sohasem tapasztalt minőséget és ízgazdagságot eredményez. 

A BactoFil B10 és a Cell termékek talajbaktériumokat tartalmaznak. Az előbbi elsősorban a növény igényéhez igazodó tápanyagellátást és a talajban telelő kórokozók fertőzési nyomásának a csökkenését szolgálja, míg a Cell a szőlő talajába került szerves anyag – nyesedék és lomb – gyors lebomlását és felvehető tápanyaggá alakulását segíti és szintén csökkenti a kórokozók fertőzési nyomását.

Az Algafix élő zöldalgát tartalmaz. Ezt a terméket vegetációban kell a lombra permetezni. Hatására hatékonyabbá válnak a szőlő biológiai folyamatai és javul a növény ellenálló- és stressztűrő képessége. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a szőlő hektáronként 1-2 tonnával magasabb természszinten tudja ugyanazt a minőséget produkálni. A stressztűrő képesség növelése pedig segíti a szőlőt abban, hogy a gyakorta előforduló száraz és vagy nagyon forró periódusokat minél kisebb veszteséggel vészelje át.

A másik algakészítmény az AGRO.bio Hungary Kft. kínálatában az Algater. Ez is élő de fonalas algákat tartalmaz. A terméket a talajfelszínre kell permetezni és nem kell a talajba forgatni. A fénykedvelő fonalas algák pár hét alatt beszövik a talaj felső rétegét és ezáltal hatékony védelmet nyújtanak az erózió és a defláció ellen. Emellett a talaj vízháztartását is kedvezően befolyásolják, mivel segítik a talajfelszínre jutó víz megkötését és javítják a talaj víztartó képességét.

A mikorrhiza gombát tartalmazó Symbivit nevű készítmény hatása egészen különleges: a kijuttatás után kialakul egy szimbiózis együttélés a gomba és a szőlő között amely a kezelést követően az egész élete során segíti a szőlőt.

 

 

A gomba hifahálózata segítségével megnöveli a szőlőgyökér víz- és tápelem felvételére szolgáló felületének nagyságát. Ez a kapcsolat a növény egész életében fennmarad, így serkentve a növény fejlődését és a betegségekkel szembeni ellenálló képességét. Ez a kapcsolat mindkét fél számára kedvező: a gombapartner a növénytől kész tápanyagokat kap, a növény pedig a gomba micélium-hálózatának segítségével képes a számára egyébként elérhetetlen tápanyag és víz felvételére. A mikorrhiza gombák előnyös hatással vannak a gazdanövény növekedésére, elsősorban a talaj foszfor, réz, cink valamint nitrogén felvételének fokozása révén, valamint a növény szárazság- és fémtűrő képességének a növekedésében és a növényi betegségek és kórokozók elleni védekezésben is szerepet játszanak.

 

A Symbivit használatának alapvetően két fő oka és időszaka van. A fentebb leírtak értelmében a legjobb a telepítéskor kijuttatni. Vagy az ültető gödör aljára kell szórni a por alakú terméket, úgy, hogy amint elindul a gyökérnövekedés, az mielőbb találkozzon a gombákkal. A másik lehetőség, hogy a termékből sűrű szöszpenziót kell készíteni egy műanyag ládában és ebbe kell bemártani a szőlő gyökerét az ültetés előtt. Ez a kezelés gyakorlatilag 100%-os eredést biztosít és legalább egy évvel korábbi termőre fordulást. Nem viseli meg a szőlőt, ha már a telepítést követő 2. évben értékelhető termést szüretelnek, ahogy az a képen is jól látszik. Ez a hatás a pótlások esetében is előnyös, hiszen ha csak a pótolt növényeket kezelik, azok sokkal hamarabb utolérik az idősebb tökéket.

 

 

A már termő ültetvényekbe is kijuttatható a Symbivit. Ebben az esetben egy „célszerszámmal” kell lyukat főrni a tőke mellett és ezen keresztül a gyökérzet közelébe juttatni a terméket. Ekkor több idő kell a látványos hatás kialakulásához és ez a kijuttatási mód sokkal nagyobb munkaerőigénnyel jár. Ez olyan esetekben javasolható főleg, ahol egy idősödő ültetvény élettartalmát és termőképességét szeretnék még sok évig megőrizni.

 

Az a Tisztelt Szőlőtermelő, aki a közeljövőben készül szőlőt telepíteni, ne hagyja ki a Symbivit életre szóló növénytámogatását, hiszen ez az év világosan megmutatta, hogy a klímaváltozás még az olyan ellenálló és mélyre gyökerező növényeket is megviseli, mint a szőlő. Különösen igaz ez a még fiatal növényekre. Az AGRO.bio Hungary Kft. képviselői mindenkor készséggel állnak rendelkezésre szaktanácsadással