SAJTÓKÖZLEMÉNY

2011.06.06.

Talajoltóanyagok új generációja - a BioFil Kft. sajtóközleménye

TALAJOLTÓANYAGOK ÚJ GENERÁCIÓJA

A mikrobiális talajoltóanyagok fejlesztésében jelentős szakmai múlttal és eredményekkel rendelkező BioFil Mikrobiológiai, Géntechnológiai és Biokémiai Kft. a talajoltóanyagok új generációjának fejlesztését kezdte meg európai uniós támogatású projekt keretében. Az új termékeket nagy érdeklődéssel várja a piac.

Világszerte, így hazánkban is a gazdaságilag fontos élelmiszer- és takarmánynövények termőterületének jelentős részét teszik ki az alacsony termékenységű talajok. Hazánkban a termőterület több, mint 40%-a alacsony termékenységű és a mikrobiális talajélet szempontjából leromlott "stressztalaj" (igen savanyú, szikes, sófelhalmozódásos, szerkezet nélküli homok stb. talajok). A rossz adottságok miatt ezeken a területeken nehéz a gazdaságos és fenntartható-környezetkímélő gazdálkodás.

A talajoltóanyagok új generációja természetben előforduló (nem génmódosított), stressztűrő és adaptálódni képes talajbaktérium törzseket fog tartalmazni, melyek speciálisan a "stressztalajokon" képesek nagy hatékonysággal serkenteni a haszonnövények növekedését, javítani ellenálló képességüket és a terméshozamot. A baktériumokat a BioFil Kft. kutatói - stratégiai partnereikkel együttműködve - a legkorszerűbb mikrobiológiai és molekuláris biológiai, biotechnológiai eszközök alkalmazásával nemesítik. Az oltóanyagokat új technológiával fogják előállítani, mely biztosítja a könnyebb szántóföldi alkalmazást és a baktériumok hosszantartó életképességét a talajban.

A fejlesztés környezetbarát és komplex biológiai alapú eszközt ad a szintetikus műtrágyák és talajjavítók használatának csökkentéséhez, a környzeti terhelés enyhítéséhez.

A három éves "Új generációs komplex talajoltó készítmény speciális kezelési igényű savas és szikes talajokhoz" című projekt a Közép-magyarországi Operatív Program keretében (KMOP-1.1.1.-09/1-2009-0023) európai uniós társfinanszírozással valósul meg. Az új termékek iránt már jelenleg is nagy a piaci érdeklődés.

Információ:

Dr. Kutasi József projektvezető

BioFil Kft.

tel.: 06 30 907 0396

e-mail: