ALFÖLDI ÁLLATTENYÉSZTÉSI ÉS MEZŐGAZDA NAPOK

2011.05.09.

Véget ért a XVIII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda napok, amelyet több tízezren tekintettek meg. Természetesen az AGRO.bio Hungary Kft. is a kiállítók között szerepelt.

A péntek reggeli megnyitóra is nagyon sokan kíváncsiak voltak. Idén a kiállítás díszvendége egy franciaországi megye volt, ahol Hódmezővásárhelyhez hasonlóan nagyon komoly hagyományai vannak az állattenyésztésnek. A megnyitóbeszédeket szerintem az általános optimizmus hozta közös nevezőre, hiszen mindenki nagyon bizakodó szavakkal beszélt ennek az évnek- és a közeljövőnek a kilátásairól.

Az AGRO.bio Hungary Kft. standján folyamatosan zajlott az élet. Nagy öröm volt számunkra, hogy sok régi és új partnerrel találkozhattunk. A jó hangulatú baráti és szakmai beszélgetésekből egyértelműen kiderült, hogy egyre többen tartják a termesztéstechnológia szerves részének a BactoFil-os talajaktiválást. Ez volt az első nagyszabású rendezvény, ahol a BactoFil termékcsalád, a Symbivit és a Mycostop mellett a Solvitis és a Kondisol termékeket is ajánlhattuk az érdeklődőknek.

A következőkben megpróbálok néhány képpel, illetve néhány látnivaló bemutatásával bepillantást adni a kiállított dolgok sokaságába:

Az utóbbi időben már több kiváló traktorról volt szó ezen az oldalon, ezért gondoltam, hogy megnézem közelebbről a német bácsik kedvencét, a piroskerekű Fendt traktort. Első látásra egyértelműen jó minőségűnek tűnik, az apróbb részletek is szépen vannak rajta elmunkálva. Gondolom, arra azért figyeltek, nehogy a német bácsik találjanak rajta valami gyenge, snassz pontot. A piros kerék korrekt, a zöld szín viszont - szerintem - kicsit megfáradt árnyalat, erőtlen, szomorkás. Esetleg egy virágzó repcetábla előtt mutatna jól. Viszont a morort burkoló fémrács kimondottan nagyon szép.

Előlről tetszetős a traktor, de az erőlködő lovon még csiszolhattak volna egy kicsit, mert ez formailag messze lemaradt - szerintem - a nagyon szép, sárga-zöld szarvasemblémától. De nyilván nem a külsőségek a legfontosabbak egy 300 lóerős traktornál, sokkal inkább az, hogy ez kevesebb "tüzelőanyagot" fogyaszt. Szerencsésebb lett volna talán üzemanyagot írni, de ehhez annyira nem értek, hogy azt se tudom, mi az a AD Blue.

A fenti képen egy Reptil (hüllő) névre hallgató talajművelő eszköz, amely anno Agromash különdíjat is kapott és tényleg figyelemreméltó konstrukciónak tekinthető. A hátsó gumihenger kiváló a talaj felső rétegének a tömörítésére, lezárására, a bütykök pedig a záporesők csapadékának elvezetésére és az erózió mérséklésére alkalmasak.

Nagyon merész, viszont szép, vidám megoldás, ahogy a Monosem sorközművelő kultivátoron együtt él a strandkorlát kék a strandkorlát piros színnel. Összességében nekem ez a gép tetszett a legjobban. Kiforrott, átgondolt szerkezet, amely remélem hamarosan egyre több gazdaságban dolgozni fog majd. Lehet hozzá venni műtrágyaszóró feltétet is, de ez szerintem abszolút fölösleges. Nem is értem, hogy amikor a gazda a kukorica sorközeiből kapálja ki a gyomokat és lazítja a talajt, akkor minek szórna szilárd műtrágyát.

A fenti képen egy GPS technológián alapuló sorvezető monitora látható. amely a három szakaszra osztott permetező, szakaszait tudja nyitni-zárni úgy, hogy ne maradjon kezeletlen felület, viszont az átfedések a lehető legkisebbek legyenek. Ez a megoldás egyrészt nagyon látványos, másrészt nagyon hasznos, hiszen a legtöbb gyomirtószernél például nem szerencsés a dupla dózis kiszórása.