FLUCTUAT NEC MERGITUR - ŐSZI BÚZA

2011.09.07.

Statisztikai visszatekintés az aratás után és a vetés előtt.

Kedves Tisztelt Olvasók! A MgSzH még augusztusban közzétette a kalászos gabonák és a repce betakarítási adatait megyei bontásban, legalábbis, ami a mennyiségi eredményeket illeti. Nem tudom, ki hogy van vele, de én valahogy mindig az őszi búza adataiba szoktam belemélyedni. Szerintem a búza amellett, hogy legalább 8000 éve termesztett, a vetésforgóból kihagyhatatlan "szent növényünk" valahogy mindennél jobban mutatja egy terület termőképességét vagy a termesztés intenzitását. Legtöbben vizuális típusok vagyunk és 5-nél több számot amúgy sem tudunk megjegyezni, ezért csináltam a fenti kis ábrát, amely talán jól szemlélteti az egyes megyék búzafelületeit és termésátlagait. Ha nem látszik elég jól a monitoron, de valakit tényleg érdekelne, akkor azt javaslom, hogy jobbegérgombbal csináljon egy "kép mentése másként" és az elmentett kép szinte bármekkorára nagyítható.

Ha a megyei adatokat nézem, akkor azok egy grafikonon olyanok lennének, mint egy magasan hullámzó tenger. A címben szereplő latin mondás annyit jelent, hogy "hánykolódik, de nem süllyed el". Többnyire ezt abban az értelemben használják, hogy ha valaki vagy valami folyamatos nehézségekkel küzd, de azokon mindig úrrá lesz. Bizonyára sokan vagyunk, akinek az életét is ez a mondás jellemzi a legjobban, ami egyébként Párizs városának is a mottója.

Lényeg a lényeg, az egyes megyék között nagyon nagy különbségek vannak a termőfelületben, ami természetes dolog, viszont a termésátlagok vonatkozásában is nagy a szórás. Ráadásul a megyéken belül is nagyok a különbségek és még az egyes gazdaságokban is tonnás terméskülönbségek vannak ez egyes táblák illetve az egyes fajták termése között. Hánykolódik a magyar búzatermesztés, de nem süllyed el. Ott volt az múlt őszi vetés előtti talajelőkészítés. A sok csapadék miatt ami gond lehetett az volt is. A kukoricát sem sikerült sok helyen időben betakarítani és emiatt is megkésett a vetés. Aztán jöttek a belvizek és emiatt minden eddiginék kisebb lett a búzaterület. Gondolom ezért is lett idén minden eddiginét nagyobb a napraforgó területe. Aztán a búza valahogy csak-csak áttelelt, nem is nézett ki túl rossznak a helyzet, aztán jött a tavasz, ahogy mindig szokott, csak az idei tavaszon az eső feledkezett meg egy kicsit magáról. A tavaszi szárazság rendesen hazavágta a búzát. Rövidebb száron rövidebb kalászok képződtek, még az volt a szerencse, hogy az utolsó pillanatban esősre fordult az idő és ahol esett, ott a búza egészen szépen összeszedte magát. Országos szinten 4,2 tonna/hektár fölött lett a búza átlagtermése, ami jó fél tonnával haladja meg az előző évi eredményt. Ez azért elég jó, ráadásul a száraz tavaszon a gombák sem támadtak, úgyhogy régen volt ennyire egészséges a búza és fertőzésmentes a termés. A termésmennyiséghez képest még az ár is viszonylag elfogadhatóan alakul, úgyhogy a hánykolódás után idén is szépen a felszínen marad az ágazat.

Kedves Tisztelt Olvasók! Van 3 dolog, amit az idei év határozottan igazolt.

1.: a búzának is nagyon jó magágy kell, akárcsak a repcének és a vetésidőre is ügyelni kell, de a búza sokkal jobban tolerálja az optimumtól való eltéréseket, de. De a földnek lazának kell lenni. Ahol csak 20-25 centire megy le könnyedén a talajpálca, vagy ebben a mélységben már a pirosba megy a talajellenállás mérő mutatója, ott a gazda az égiek kezébe teszi a növény sorsát. Ha ugyanis minden ideális, akkor kis fűféle búza még a 20 centis laza termőreétegen is csodára képes. Ha viszont hol sok az eső, hol kevés, akkor a szűk vízpuffer réteg és a kis gyökértömegű növény nem sok jóval kecsegtet.

Venni kell egy jó talajellenállás mérőt (az AGRO.bio képviselőjének segítségével jó áron, vagy bárhonnan) és vizsgálni a földet. Ha szükséges, akkor zsebbe nyúlni, traktort tankolni és mélylazítani. Semmi kétségem afelől, hogy ez sokkal értelmesebb kiadás, mint a műtrágyaszórás. Nem azt mondom ezzel, hogy nem kell műtrágya, hanem azt, hogy ha kevés a pénz, akkor a műtrágyából elvenni és talajlazításra költeni.

2.: A búza vezése előtt - vagy akár azzal egy menetben - hektáronként 1 liter BactoFil A 10 készítményt kijuttatni. Ha kukorica az elővetemény, akkor BactoFil CELL is menjen hozzá. Ennek is 1 liter/hektár az ajánlott adagja, de a két készítmény együttes használata esetén érdemes megbeszélni a dolgot az AGRO.bio Hungary Kft. megyei szaktanácsadójával, aki mindenkinek a szakmailag legjobb javaslatot teszi, hiszen lehet, hogy az egyik vagy akár mindkét készítmény adagját csökkenteni lehet. Hogy érdemes-e vagy 2 mázsa búza árát talajaktiválásra költeni? Őszintén hiszem, hogy igen. Ez az összeg egyszer megspórolható a műtrágyaadagból. Egyszer magspórolható a növényvédőszer költségből, hacsak nem olyan száraz, gombamentes a tavasz, mint idén. Két év használat után bizonyosan - többszörösen - megspórolható a költség az üzemanyagfogyasztáson, hiszen a javuló szerkezet?, aktivált talajon 15-30%-kal kevesebbet fogyaszt a traktor. Nem szabad elfelejteni, hogy a BactoFil használatának a költsége a növényvédőszeripari nonszensz, szárszilárdító használatát is feleslegessé teszi és a búza sokkal kevésbé lesz hajlamos a megdőlésre. Végül megemlíteném, hogy az elmúlt 10 évben elég kevés búzatermesztő volt, aki nem tapasztalt volna nem 200 kg/ha, hanem annál sokkal több többlettermést.

3.: Fajtaválasztás. Csak a megfelelő minőségű, csávázott mag vetése vezethet sikerhez. A hazai nemesítéső búzafajták nagyon nagyon jók. A termőhelyi adottságok és a termesztés intenzitása függvényében érdemes válogatni. Én, ha búzatermesztő lennék, akkor megnézném a térképet, hogy Martonvásár vagy Szeged van-e közelebb és onnan válogatnék. Ezt őszintén így gondolom, mint ahogy azt is, hogy kevés hely van Magyarországon, ahol nem jó választás a GK Élet búzafajta. Nem vagyok a reklámemberük, de évek óta nézegetem az összehasonlító kisparcellás eredményeket, meg pár táblába magam is belegázoltam, szóval ezzel a fajtával szerintem nem lehet nagyot hibázni. Ugyanakkor azt is világosan látni kell, hogy jópár külföldi nemesítésű búzafajta termőképesség vonatkozásában nem mázsákat, hanem tonnákat! ráver a legjobb magyarokra.

Fluctuat nec mergitur... Búzatermesztésünk hánykolódik, de nem süllyed el. Ettől szép a dolog, ettől természetes, ettől emberi. Minden Tisztelt Tisztelt Búzatermesztőnek gördülékeny, jó vetést kívánok. És a hónap végén várunk mindenkit az OMÉK A pavilon közepén lévő standunkon egy baráti koccintásra és egy kis beszélgetésre.