FACE THE CHALLENGE'R...

2011.10.15.

Egy sikeres újsolti rendezvényen szó esett a mezőgazdaság kihívásairól és "szembenéztünk" a BactoFil TarlóJET-tel felszerelt Challenger-rel.

Kedves Tisztelt Olvasók! Talán kicsit anglomán a cím, amit egyrészt az magyarázhat, hogy szó lesz egy traktorról, a Challenger-ről, másrészt ez a cím (is) egyfajta tisztelgés Edward Jackson előtt, aki angol, viszont kiválóan megtanult magyarul, ami azért nem piskóta, sőt Újsolt határában (Bács-Kiskun megye) a fenntarthatóság szempontjából olyan színvonalon gazdálkodik, ami kétségtelenül példaértékű. Aki Angliából Magyarországra költözik és gazdálkodásba fog, arra szerintem bizonyosan ráillik, hogy "face the challenge" - szembenéz a munkával, szembenéz a kihívással.

A fenti képet kedden (X. 12.) kattintottam, amikor Daoda Zoltán, az AGRO.bio Hungary Kft. szakmai igazgatója (jobbra) átadta Edward Jacksonnak " A Fenntartható Mezőgazdaság Követe" címet tanúsító díszoklevelet. Ez a megtiszteltetés azért "járt" Edwardnak, mert nem csak a gazdálkodásának a módja és színvonala felel meg a fenntartható mezőgazdaság követelményeinek, hanem ő nem kevés energiát fordít arra, hogy az otthonról - Angliából - hozott tudását és az itt szerzett tapasztalatait illetve eredményeit megossza - bemutassa minden érdeklődőnek. Nyilván nem véletlen, hogy a több élvonalbeli mezőgazdasági gépgyártó cég által szervezett nagyszabású szántóföldi bemutató éppen az ő földjén zajlott, amelyen Edward meghívására az AGRO.bio Hungary Kft. is jelen volt.

Aki szeretne megtudni néhány érdekességet Edwardról és a burgonya valamint kukoricatermesztési módszeréről, annak ezen írás továbbolvasása előtt ajánlanám az oldal egyik korábbi bejegyzését:

http://agrobio.hu/?base=news&type=item&newstype=1&id=263

A fenti képen Dr. Gyurica Csaba, a Szent István Egyetem docense látható, aki - fiatal kora ellenére - jelenleg a talajművelés egyik legelismertebb szakértőjének számít. Sokaknak onnan is ismerős lehet, hogy a Magyar Köztársaság Kormánya őt bízta meg a hírhedt vörösiszap-katasztrófa által tönkretett termőföldek helyreállításának szakmai irányításával, ezért aztán viszonylag gyakran szerepelt a médiában. Csaba kiváló előadást tartott a mintegy 70 résztvevőnek a talajművelés kihívásairól és lehetőségeiről. Nagyon jóleső volt, hogy mindjárt az első mondataiban kiemelte, hogy mennyire örömmel hallotta azokat az dolgokat, amelyeket előtte Daoda Zoltán az AGRO.bio Hungary Kft. termékeiről és a fenntartható mezőgazdaság szolgálatáról mondott. A kezében lévő piros talajellenállás mérő pálcát a gazdálkodó egyik legfontosabb eszközének nevezte, hiszen ahol nem lehet legalább 30-40 cm-re könnyedén leszúrni a földbe, ott sok jóra nem érdemes számítani. Előadásának, amelyben a talajszerkezet javítás, a víz- és a szénmegőrzés kiemelten szerepelt, kontrasztos hátteret adott a szomszédos táblán felhalmozott bálahegy. Csaba egyik kutatott témája a biomassza ültetvények kérdései, de azt nagyon nagyon határozottan elmondta, hogy a szántóföldről az állattenyésztésen kívül nem érdemes és nem szabad elvinni semmilyen növénymaradványt sehova. Az abban lévő tápanyagokra és a szénre szüksége van a talajnak, különben szóba sem jöhet a fenntarthatóság, hiszen az így "kizsákmányolt" talajnak már maximum csak évtizedei vannak hátra, az is csökkenő termőképességgel.

Edward természetesen a talajba dolgozza a növénymaradványokat és az sem véletlen, hogy a talajt kevésbé taposó viszont kiváló Challenger traktorral dolgozik. A fenti képen Daoda Zoltán (piros kabátban) mutatja be a traktorra szerelt BactoFil TarlóJET készüléket, amely a BactoFil termékek kijuttatásának legkorszerűbb eszköze. Thürmer Elemér agrármérnök, Edward munkatársa elmondta a résztvevőknek, hogy a területeik nagy részén használtak BactoFil termékeket, kukoricában, burgonyában és borsóban. Mindhárom kultúrában egyértelműen érzékelhető, jobb szárazságtűrést és jobb ellenállóképességet tapasztaltak. A BactoFil-lal kezelt kukoricák a tavaszi gyomirtás után sokkal gyorsabban fejlődtek és a környékben ezévben ritkaság számba menő, 10 tonnás termést adtak. A burgonya esetében az egészséges lombozatot és a kiegyenlített, piacos gumóméretet emelte ki.

A fenti képen a BactoFil TarlóJET lényege dióhéjban. Annyi kiegészítés csak hozzá, hogy a szórórúd magasságának az állításával a szórásszélességet lehet állítani egészen 12 méterig. A különleges fúvókák fontos előnye, hogy a nagy cseppek, amelyek viszont a célfelületen jól szétterülnek, kevésbé vannak kitéve a szél elsodrásának, vagyis erősebb szélben is lehet vele dolgozni.

... a permetfüggöny, és mögötte fekete kabátban Farkas Gyula az AGRO.bio Hungary Kft. területi képviselője.

Face the challenge... - szembenézni a kihívással. Szerintem ez a két szó igazán emblematikusan és ikonikusan jellemzi a gazdálkodók hétköznapjait. A mezőgazdaság fenntarthattósága igazán nagy kihívás, igazán "létkérdés".

Köszönjük Edward! Legyél továbbra is - mostmár deklaráltan - a Fenntartható Mezőgazdaság Követe!