KI MINT VET, ÚGY ARAT... BACTOFIL S JET

2012.02.29.

A BactoFil S JET készülékkel a vetéskor lehet a sorokra csepegtetni a BactoFil termékeket a legintenzívebb növénytámogatás érdekében.

1974-et írtuk. Az utolsó szabad tavaszom volt az iskola előtt. Nagyapámmal a mezőn sétáltunk és néztük, ahogy a téeszcsések vetik a kukuricát. A friss tavaszi föld illatára tisztán emlékszem. "Ki mint vet, úgy arat - a mezőgazdaságban így mennek a dolgok" - mondta a nagyapám. Meg az is szóbakerült, hogy aki az iskolában szorgalmasan tanul, az viszi valamire, de ez egy másik történet...

Ma már sokkal könnyebb dolga van a kukoricatermesztőknek, mint volt hajdanán. Kiváló biológiai tulajdonságokkal rendelkező hibridek tucatjaiból lehet válogatni és kiváló minőségű vetésre képes vetőgépek vannak forgalomban, amelyek nagyon egyenletes mélységben és egymástól nagyon egyenletes távolságban helyezik el a magokat a beállításoknak megfelelően. A termesztőre azonban még mindig fontos kérdések eldöntése vár. Mikor kezdődjön a vetés, milyen mélyre és milyen tőszámmal. Sokan máig tartják magukat ahhoz, hogy a kukorica vetésével várnak addig, amíg a vetés mélységében a talaj hőmérséklete a déli órákban eléri a 10-12 Celsius fokot. Ez azért jó, mert a hideg földben úgysem indul meg a csírázás és a vetőmag ki van téve a kórokozóknak és a kártevőknek. Bizonyos hibridek már 8 fokos talajba is vethetők, ami akár bő egyhetes előnyt biztosít a növénynek. Ez azért jó, mert ekkor valószínűleg nedvesebb a talaj és a korábbi virágzáskor is kevésbé valószínű a káros légköri szárazság és a kukorica kisebb víztartalommal takarítható be. A korszerű hibridek ezen tulajdonsága döntő módon járult hozzá a kukoricatermesztés északi határának a kitolódásához, vagyis ahhoz, hogy ma már ott is tudnak kukoricát termeszteni, ahol korábban ez szóba sem kerülhetett.

Az AGRO.bio Hungary Kft. ezévi újdonsága a BactoFil S JET - amely a januárban zajlott 30. AGROmashEXPO-n is elismerést kapott - jelentősen növeli a termesztés biztonságát azáltal, hogy lehetővé teszi a BactoFil (baktériumtrágya) termékek kijuttatását a vetéskor a sorokba csepegtetve.

Az erről szóló írás az alábbi linken érhető el:

http://agrobio.hu/?base=news&type=item&newstype=1&id=290

Ezáltal a csírázó-kelő növények egy olyan "varázsburokban" fejlődhetnek, amelyben nagy sűrűségben vannak a BactoFil (baktériumtrágya) termékekben lévő hasznos talajbaktériumok. Ezáltak erőteljesebb talajfertőtlenítő (gomba szaporodást gátló) hatásra lehet számítani, valamint arra, hogy a legfontosabb auxin típusú növényi hormonból, az indol-3-ecetsavból még több képződik a kis gyökerek környezetében, ezért a kukorica még gyorsabban fejlődik. A gyökér és föld feletti rész erőteljes fejlődése fokozott védelmet jelent az időszakos csapadékhiányból eredő, a talaj felső részének a kiszáradása ellen valamint hamarabb alakul ki a gyomelnyomó képesség. A termék természetesen a gyomokra is hat, azokat is gyors egyenletes csírázásra készteti. Ez a tulajdonság viszont kihasználható azáltal, hogy a gyomok 1-3 leveles állapotában végzett gyomirtás várhatóan jobb hatékonyságot ad, mint a BactoFil kezelés nélküli elhúzódó gyomkeléssel jellemezhető területeken.

A kép a BactoFil S JET vázlatos rajzát mutatja. Fontos, hogy a BactoFil termékek 1 liter/hektáros adagja ezen kijuttatási mód esetében sem csökkenthető, hiszen az egy hektárra kicsepegő mintegy félmillió cseppben, amelyek maximum fél cm távolságra esnek le a magtól, így van olyan baktériumsűrűség, amely rövid idő alatt a kultúrnövénnyel együtt növekvő aktivált talajréteget képez, amelyet a felső ábra zöldre színezett részei mutatnak.

http://agrobio.hu/?base=downloads&cid=1

A fenti link a Letölthető fájlok menüpontra mutat, ahonnan a BactoFil S JET készülék ismertetője másodpercek alatt pdf formátumban letölthető.

Kedves Tisztelt Olvasók! Ma véget ér a február és ezzel visszavonhatatlanul beköszönt a tavasz. Március közepe után a Syngenta, a Vaderstad, a Massey Ferguson és az AGRO.bio rendezvénysorozatán a BactoFil S JET készüléket is bemutatjuk. Az időpontokról és a helyszínekről hamarosan írunk ezen az oldalon és természetesen szeretettel várunk Minden Kedves Érdeklődőt.