ESZELŐS FÜVEZÉS...

2012.02.11.

Praktikus tanácsok, hogy ne legyen a szomszéd füve megint zöldebb.

Kis falunkban ádász versengés folyik, hogy kinek van a legszebb, legzöldebb füve. A fűgondozás - szerintem - abban különbözik más tipikus falusi versengéstől, mint például a kinek van a legnehezebb disznója, nyula vagy cicája, hogy a füvezés egyrészt sport, szórakozás, önmegvalósítás, másrészt a szép zöld pázsit látványa nagyon jót tesz az ember lelkének és 100 négyzetméteren "megterem" egy felnőtt ember oxigénszükséglete.

A füvezők között sok a virtigli oldszkúl, akik veszettül nyírnak, locsolnak, aztán megint nyírnak és locsolnak és nem értik, hogy miért nem az igazi a fű. Az van ugyanis, hogy a fűnek a nitrogén a legfontosabb tápanyaga és a rengeteg locsolás teljesen kimossa a nitrogént a talaj felső 10-15 cm-es rétegéből, ígyaztán szegény fő képtelen a legjobb arcát mutatni a gondos gazdájának.

Ott vannak az indusztriális beállítottságú vegyipari fanok. ők a műtrágyákban hisznek és a gyomirtószerek használata valamiféle kéjes örömmel tölti el őket. Szilárdan hisznek benne, hogy a több műtrágya = zöldebb fő képlet olyan igaz, mint az E=mc2 (tömeg-energia ekvivalencia). Néha nagyon szép pázsitokat mondhatnak a magukénak, hiszen ha valaki nagyon szakszerűen használ nagyon magasan árazott, speciális gyepműtrágyát és nagyon szakszerűen használja a gyomirtószereket, akkor tényleg szép, gyommentes pázsitja lesz. Ha viszont homokszem kerül a gépezetbe, akkor a fagyi csúnyán visszanyal. Nem egy kertet láttam - még itt a kis utcácskánkban is - ahol a korábban szép füvet egy kicsit túllőtt műtrágyadózissal csúnyán hazavágtak. A jó hírem az volt a sopánkodó anyácskáknak, hogy ha leállnak a műtrágyázással és kiadósan locsolgatnak, akkor a műtrágyasótól kisült fő pár hét alatt szépen visszazöldül. A rosszabb eset az volt, amikor konkretice a szomszédom ráunva a gyermekláncfüvek gyomlálására a piacon megvette a jó áron kínált "mindentvivő" gyomirtószert. Ki is vitte az összes gyomot, ami csak a füvében volt (gyermekláncfő, utifüvek, százszorszép, herefélék, stb.) viszont a füvet sem kímélte. Elég durván nézett ki a kert a nyár közepén, de a legdurvább az volt, hogy miután felkapálták a területet és újta bevetették fűmaggal és naponta háromszor gondosan meglocsolták és várták, hogy kikeljen, az csak nam akart kikelni. ősszel hozattak rá 4 köbméter kerti földet, szétterítették, abból már kikelt.

A hagyományos öko-bio vonal a pázsitokon is képviselteti magát. Műtrágya kicsukva, gyomirtószer dettó, sőt. Ez a csoport nem vet fűmagot, hanem a kert természetes növénytársulását nyírja rendszeresen. ők abban hisznek, hogy ezáltal azok a fajok maradnak meg, amelyek a legjobban adaptálódnak a kertük mikro-viszonyaihoz. Ilyenből is láttam tényleg szépet, meg tényleg kevésbé szépet is. A magam részéről teljes mértékben tiszteletben tartom ezt a felfogást (is).

Végül szólni kell az innovatív biológia újdonságokta fogékony kertészkedőkről, akik a vegyszerek kockázatai nélkül szeretnének olyan pázsitot, amire igazán büszkék lehetnek. Ez az írás a továbbiakban Önnek szól, Tisztelt Olvasó, ha ebben a csopotban valamennyire magára ismer és Ön is azok közé tartozik, akik szeretik megtapogatni a sűrű, tömött pázsitot.

Az AGRO.bio Hungary Kft. által forgalmarott Symbivit nevű mikorrhiza termék a szép pázsit alfája. A kezelt talajon fejlődő fű sokkal gyorsabban fejlődik, jobban bokrosodik, előbb képez tömött gyepet és sokkal kevésbé lesz érzékeny az esetleges száraz periódusokra. Ennek az az oka, hogy a mikorrhiza termékben lévő természetes gomba szimbiózisban él a növénnyel, jelen esetben a fűvel és megsokszorozza annak a tápanyag és víz felvevő felületét. Elsősorban a fűmag vetése előtt célszerű használni úgy, hogy a talaj előkészítés során a por alakú terméket a felásott elgerebjézett felületre szórjuk. Erre vékony rétegben még földkeveréket terítünk. Később nagyon szépen meghálálja majd a pázsit, ha a Symbivit-re virágföldet terítünk, mondjuk egy 50 literes zsákot 5 négyzetméteren terítünk szét, ez kb. 1 cm vastagon teríti ben a földet és ha kétirányba elgerebjézzük, akkor tényleg jó körülmények közé kerül a fűmag.

A fűmag, illetve a fűmag keverék kiválasztásánál legyünk tekintettel a terület adottságaira és a várható használatára. Ha részben árnyékos a terület, akkor válasszunk árnyéktűrő fűmagkeveréket, ha nem tudunk mindig locsolni, akkor szárazságtűrőt, ha játékra, sportolásra használjuk a kert azon részét, akkor legyen sport keverék. A legszebb, ugyanakkor legigényesebb és legérzékenyebb pázsit várhatóan a "pázsit" fűkeverékekből alakítható ki.

Vetés előtt locsoljuk meg a területet és egyenletesen szórjuk el a fűmagkeveréket. Egy kg. fűmag kb. 30 négyzetméterre elég, ha kicsit többet szórunk, az nem szokott ártani, előbb lehet tömör a gyep. A kiszórás után hengerezni kell, de jobbhíjján az is megteszi, ha a cipő talpával betapossuk a fűmagot a földbe. Ez kicsit fárasztó, de kihagyhatatlan elem, hiszen ha nincs a fűmag rendesen benyomódva a földbe, akkor jóval kisebb a valószínűsége, hogy fű lesz belőle (kiszárad, kifújja a szél).

Vetés után, amíg ki nem kel a fű, gondoskodni kell róla, hogy lehetőleg ne nagyon száradjon ki a terület. Ezért is a legjobb idő a fűvetésre a tavasz és az ősz, mert akkor van elég meleg ahhoz, hogy hamar kikeljen a fűmag, de nincs annyira meleg, hogy gyorsan kiszáradjon. Ebben az időben véletlen se műtrágyázzunk, mert az érzékeny kis csírázó fűmagot a műtrágyasó egyből hazavágja.

A kelés után szintén figyelni kell arra, hogy a talajfelszín lehetőleg ne száradjon ki, de ne is tocsogjon a vízben a fiatal kis szálacska. A műtrágyázástól továbbra is tartózkodjunk, viszont ha a 3-5 centis füvet meghengerezzük, akkor jobban fog bokrosodni. A nyírással várjunk, amíg vagy 10 centisre megnőtt és ne vágjuk túl rövidre, mert akkor nem fejlődik rendesen a gyökere. 7-8 centisre vágjuk ekkor. A szárazságtűrő és a sport keveréket tényleg ne vágjuk túl rövidre, a pázsitok vékonyabb szálú és kisebb füvei jobban bírják a rövidre nyírást.

A legzöldebb fű legnagyobb titka a következő: évente egyszer BactoFil-os (baktériumtrágya) talajaktiválás.

Ha a vetés előt nem szórtunk Symbivitet, akkor lehet már a vetés előtt a felásott földre juttatni olymódon, hogy a BactoFil por (baktériumtrágya) pázsitokhoz való terméket feloldjuk vízben és a talajra locsoljuk. Egy kis dobozban 2 darab 5 gramm terméket tartalmazó vízoldható tasak van, amit ha bedobunk a vízbe, az azonnal feloldódik. Az 5 gramm BactoFil por 100 négyzetméter terület talajának az aktiválására elegendő. Ha egyenletesen szétlocsoltuk a termék oldatát locsolókannával, vagy akár háti permetezővel a talajra permezetük, akkor mielőbb gondoskodni kell arról, hogy a termékben lévő természetes, hasznos talajbaktériumok bekerüljenek a földbe. Ezt elérhetjük egy alapos kétirányú gerebjézéssel, vagy könnyed saraboló kapálással, vagy egy kiadós locsolással.

Ha a vetés előtt megtörtént a Symbivit mikorrhiza készítmény kijuttatása, akkor a BactoFil por használata ráér akár a következő év tavaszán de természeresen a maximális növényaktiváló-fűzöldítő hatás elérése érdekében a két termék együttes használata is lehetséges.

Meglévő pázsit "újraélesztésére" igazi látványos hatás elérésére a következőképpen járjunk el. Tavasszal az első nyírás után végezzünk egy nagyon alapos fűszellőztetést, akár géppel, akár a késes gereblyével. Ne kíméljük a füvet, kotorjuk bele a talajba a barázdákat, hadd mengen be a földbe a friss levegő és cibáljuk kia az összes elhalt szálat, mohát egyebet. Jó ronda lesz, de ne bánjuk. Ekkor szójuk aki a Symbivit-et, locsoljuk ki a BactoFil oldatot és ezt kövesse egy nagy vízadaggal történő (kb. 20 liter/négyzetméter) öntözés.

A Symbivit használata a növény teljes életére szól, ezért azt csak egyszer kell kijuttatni. A BactoFil-t viszont legalább évente egyszer - áprilisban - célszerű kijuttatni. A BactoFil-ban természetes talajbaktérium törzsek vannak, amelyek megkötik a levegőben lévő nitrogént és ezáltal nagyon egyenletes és a pázsit igényéhez igazodó nitrogén ellátást biztosítanak, a túladagolás legkisebb veszélye és a műtrágyák kedvezőzlen mellékhatása nélkül. Emellett olyan növényi hormonokat bioszintetizálnak, amelyek serkentik a fű gyökerének a növekedését, ezáltak az kevésbé lesz érzékeny a kiszáradásra és több tápanyagot tud majd fölvenni. Végül a füvet károsító kórokozók visszaszorítása által erőteljesebben növő, egészségesebb pázsitra számíthatunk.

A Symbivit és a BactoFil használata a fű vetésekor azt eredményezi, hogy gyorsabban fejlődő és jóval hamarabb dús- jobb gyom-elnyomó képességű pázsitot kapunk. A meglévő pázsit kezelése pedig új erővel tölti fel a talajt és a növényt, ezáltal ellenállóbb, tömörebb, zöldebb állományt kapunk.

Végezetül két dolog, amire célszerű felkészülni:

1.: a gyorsabb növekedés miatt a kezelt pázsitot gyakrabban kell majd nyírni,

2.: a szomszédok és a környékbeliek között esetleg az írigység jelei mutatkoznak majd.