ISMÉT "GYÁRLÁTOGATÁS"

2013.02.28.

Február 27-én 6. alkalommal pillanthattak be az érdeklődők a BactoFil baktériumtrágya és az Algafix biostimulátor gyártásának kulisszatitkaiba.

Már 6. éve hagyomány, hogy az AGRO.bio Hungary Kft. egy "Gyárlátogatás"-nak nevezett szakmai nap keretében bepillantást enged és nyújt minden Tisztelt Partnerének az álta forgalmazott termékek fejlesztésének- gyártásának- és minőségbiztosításának a kulisszatitkaiba. Szokás szerint délelőtt a Váci úti idodaház konferenciatermében Daoda Zoltán szakmai igazgató és Kutasi József PhD, a Biofil Kft kutatási vezetője és az Albitech Kft igazgatója látványos és érdekes prezentáció keretében mutatta be a talajbaktériumokkal és az algakészítménnyel kapcsolatos legújabb fellesztéseket és kutatási eredményeket. Ebéd után a közeli Berlini Park innovációs központ (korábban Gyógyszer Kutató Intézet) területén található kutató-fejlesztő-gyártó központban folytatódott a program. A nagyszámú érdeklődő csoportokra osztva, forgószínpadszerűen tekintette meg a különböző szinteken lévő baktérium kutatás, BactoFil (baktériumtrágya) termék előállítás és algakutatás területeit. A felső képen Dr. Erdélyi Balázs a gyártásért és minőségbiztosításért felelő Fermentia Kft igazgatója (balról a második) mutatja be a talajbaktérium laborban történő munkafolyamatokat.

A fenti képen a zsúfolásig telt konferencia teremben Daoda Zoltán ismertette a közeljövőben megjelenő termékújdonságokat.

Dr. Kutasi József az algatermék fejlesztő laborban számos érdekes információt osztott meg a résztvevőkkel az algák által termelt hasznos növényi hormonokkal és az Algafix (levéltrágya) termékkel kapcsolatban. Fehér köpenyben az Algafix (alga készítményes biostimulátor) terméket gyártó Albitech Kft. munkatársai Bencsik Zsuzsa és Greipel Erika.

Érdekes színfoltja volt a programnak, az a labor, ahol a biológus hölgyek, Csilla és Rita monitorra kapcsolt mikroszkópban és tenyészetben is megmutatták a résztvevőknek a BactoFil (baktrétiumtrágya) termékekben található talajbaktérium törzseket. Ezek a törzsek nagyon különböznek az alakjukban, a telepeik színében és formájában és még az élettevékenységök vonatkozásában is. Egy közös vonásuk azonban biztosan van. A velük beoltott talajokon gyorsan szaporodnak és a termesztett növény számára kedvező irányba változtatják a talaj egy- vagy több tulajdonságát.

Biztos vagyok benne, hogy minden Kedves Partnerünk, aki részt vett a programon, olyan ismeretekkel gazdagodott, amely kétségtelenül hasznos lesz a sikeres és fenntartható gazdálkodás megvalósításához. Végezetül az alábbi képen: a nagyon különleges talajbaktérium, amely a talajban lévő növénypatogén mikroorganizmusok visszaszorításának egyik élharcosa, az UV fényben gyönyörűen fluoreszkáló Pseudomonas fluorescens.