ADD EL AZ ARANYAT, VÁSÁROLD FEL A FÖLDET...

2013.02.19.

Soros György eldta aranya felét és földet vásárolt. Ő a legnagyobb magyar földtulajdonos.

A hölgy Cristina Fernández, aki éppen ma ünnepli a 60. születésnapját. Ő Argentína 2. elnökasszonya, de az első, akit megválasztottak, hiszen anno '74-ben Evita Peron mint alelnök került a meghalt férje posztjára. A kép amúgy múlt szeptember 25-én készült New York-ban a Mandarin Oriental szállodában, ahol Cristina egy órácskát beszélgetett Soros Györggyel. Soros 17 éves koráig pesti srác volt, aztán '47-ben kiment Angliába tanulni, mára pedig a világ 35. leggazdagabb embere. A beszélgetés után Cristina azt mondta az újságíróknak, hogy nem az volt a fő téma, hogy Soros milyen befektetéseket eszközöl Argentínában.

Nemrég megjelent hírek szerint Soros eladta befektetési aranyának közel felét és nagyon jelentős érdekeltséget szerzett Argentína mezőgazdaságában. Az a helyzet, hogy Argentína - amely a világ 8. legnagyobb országa - területéből mintegy 23.000.000 hektárt adott oda/el befektetőknek. Ezek között vannak gazdag kis országok, akik nem tudnak elég ennivalót termelni magukban és vannak cégek, mint a Benetton, akinek jól jön, hogy az Argentín legelőkön tartott birkák szőréből lesz a gyapjúja és ezáltal a világ legnagyobb gyapjútermelője lehet. Többnyire viszont rövid távú nyereségre spekuláló üzli körök - alapok - uralják ezt a hatalmas területet. Egyes becslések szerint évi 30% nyereséget is ki lehet hozni a jó Argentín földekből. A föld termőképességének a megőrzése ügyében viszont aggodalmas hangok is hallatszanak.

Lehet, hogy Soros György egyszer egy budapesti szállodában is leül valakivel egy órás beszélgetésre?

Akit érdekelnek a mazőgazdasági neokolonializmusnak nevezett jelenség megdöbbentő tényei, az olvassa el John Neelson, a Tübingeni Egyetem politikai gazdaságtan professzorának írását.