MÁRTON JÓZSEF DÍJ a Fenntartható Magyar Mezőgazdaság Szolgálatáért

2013.06.15.

Az AGRO.bio Hungary Kft. által alapított díj a magyar mezőgazdaság szolgálatának egyik legnagyobb elismerése.

Az AGRO.bio Hungary Kft. 2001-ben történ megalakulása óta a fenntartható mezőgazdaságot szolgálja. A töretlenül sikeres működés 12. évében a cég vezetői úgy döntöttek, hogy egy minden szempontból mértékadó díjat alapítanak, amelyet a jövőben minden évben egy olyan kiváló ember fog megkapni, aki a felkért szakértői zsűri véleménye alapján a legtöbbet tette a fenntartható magyar mezőgazdaság szolgálatáért.

A díj elnevezése az AGRO.bio Hungary Kft. megalapítójának és első ügyvezető igazgatójának az emlékére:

Márton József Díj a Fenntartható Magyar Mezőgazdaság Szolgálatáért

A díj értékét 3 dolog adja: maga a díj egy különleges, egyedi mintával, az arany kalászok mintával festett Herendi díszváza, amelyből évente egy darabot készít a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. A díjjal pénzösszeg is jár, amely minden évben 100 liter BactoFil (baktériumtrágya) termék ára, amely idén nettó 800.000 Ft volt. A díj értékének harmadik eleme, hogy annak odaítéléséről a mezőgazdaságot jól ismerő, kiváló szakemberekből álló kör dönt, akik reprezentálják az agrár igazgatás, a mezőgazdasági felsőoktatás, a kutatás és a mezőgazdaság szakújságírás területeit.

Az első díjátadó ünnepségre június 12-én került sor Budapesten annak az irodaháznak a dísztermében, ahol az AGRO.bio irogaja is található. A fenti képen Daoda Zoltán, az AGRO.bio Hungary Kft. szakmai igazdatója, az egyik alapító, aki megnyitó előadásában ismertette a cég alapításának történetét és az elmúlt 12 év eredményeit-mérfőldköveit.

Márton Balázs, az AGRO.bio Hungary Kft. ügyvezető igazgatója, az alapító fia, nagyon szép, magávalragadó módon mutatta be édesapját, aki kétségtelenül kiváló ember és kiváló szakember volt és akinek minden bizonnyak nagyon sokat köszönhet a magyar mezőgazdaság.

A fenti képen az első díjazott, prof. Dr. Nagy Bálint, nyugalmazott egyetemi tanár. A most 83 éves szakembert Dr. Árvai Gyula c. egyetemi docens, a díjazott kiválasztását végző szakmai kör egyik tagja méltatta. Közel 10 perces beszámolójában sorolta azokat az érdemeketm amelyek Dr. Nagy Bálint nevéhez kötődnek, aki 25 éven át volt a Földművelésügyi Minisztérium Növényvédelmi és Agrokémiai Főosztályának a vezetője, majd egyetemi tanárként szolgálta a világszínvonalú agrár felsőoktatást.

Dr. Nagy Bálint volt, aki 25 éven át vezette a Földművelésügyi Minisztérium Növényvédelmi és Agrokémiai Főosztályát és a világon elsőként betiltotta hazánkban az erősen mérgező és az emberre különösen veszélyes DDT hatóanyagú rovarölőszerek használatát. Ez minden bizonnyal a magyar élelmiszerbiztonsági intézkedések minden idők legnagyobbika lesz. Ő volt a világ abszolút élvonalát képviselő, más országok számára példamutató növényvédelmi és talajtani állomási hálózat kiépítője. Az ő kezdeményezésére és vezetésével indult el a hazai szántóföldi permetezőgép gyártás. Határozottan kiállt a nagyadagú, értelmetlen és a talajt romboló műtrágyahasználat ellen. Minden megszólalásában felhívta a figyelmet a talaj egészségének és a terméképességének a megőrzésének a fontosságára.

Felemelő és megható momentuma volt a rendezvénynek, amikor a díjátadás (legfelső kép) után Dr. Nagy Bálint megköszönte az elismerést, majd ő méltatta azokat a törekvéseket, amelyeket régi jó barátja Márton József és az általa alapított cég az AGRO.bio Hungary Kft. végzett a fenntartható mezőgazdaságért.

Gulyás Csilla hárfaművésznő ( www.gulyascsilla.hu ) hangszerének oszlopa belesímult a díszterem szép faburkolatába, de a játéka minden bizonnyal élményt jelentett a résztvevőknek és ha lehet tovább emelte az esemény ünnepélyességét.

Az alábbi két linkre kattintva a díjátadó ünnepségen készített filmek tekinthetők meg.

http://www.youtube.com/watch?v=Hub0vXcCJdo

http://www.youtube.com/watch?v=SUGXYP6tgwc