FALU A VÁROSBAN - szenzációs AGRYA program

2013.06.14.

Az AGRYA - a Fiatal Gazdák Szövetsége - a fenti címmel szervezett fergeteges családi programot a Mezőgazdasági Múzeum előtti parkba.

Június 22-én volt az év legrövidebb éjszakája, amit idén gyönyörűen bevilágított a telihold. Ezen a napon rendezték a múzeumok Éjszakája programot sokszáz helyen szerte az országban és természetesen ezen a napon illetve éjszakán a budapesti Vajdahunyad várban található Mezőgazdasági Múzeum is szélesre tárta a kapuit minden érdeklődő előtt. Az AGRYA a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége ezen a délután-este és éjszaka  fergeteges családi programot szervezett a múzeum előtti parkba "Falu a Városban - Élelmiszer és Hagyomány" címmel.

A forró napot kellemes meleggé enyhítették a Városliget hatalmas fái, a hársak, a platánok és a körisek. Az AGRYA rendezvénye a fiatal gazdákhoz méltó módon, nem csak szokványos családi nap volt, lufival, gumicukorral, mókával és kacagással, hanem nagyon nagyon kellemes, igazi élményt adó, kicsit-nagyot-gyereket-felnőttet magával ragadó, emlékezetes program. Az elképesztően (varázslatosan, meseszerűen) szép környezet pedig valósággal megkoronázta a sok sok figyelmességgel, kedvességgel és kreativitással szervezett és rendezett programot.

Az AGRYA sátrában folyamatos volt a sürgés forgás. A szövetség által szervezett programok mellett még a támogató-partnercégek - AGRO.bio, AXIÁL, OTP Bank, Syngenta - aktuális híreit is össze lehetett gyűjteni és az esemény lehetőséget teremtett a cégek munkatársaival való találkozásra.

A családi program jó érzékkel a gyerekeket célozta. Ezügyben az AXIÁL-t nem lehetett űberelni. Ők kitólták az általuk forgalmazott FENDT űbertraktort, amit nem csak nézni lehetett, hanem minden érdeklődő kisgyereknek jópár körön át vezetni is. Az űbertraktor méretét a képen talán az érzékelteti, ha megemlítem, hogy a biztonsági kerítésre kitett BactoFil Technológia (baktériumtrágya) molinó 2 x 1 méteres, ami a traktor mellett maximum papírzsepinek tűnik csak.

Amíg a kisfíúk inkább a nyilazást és a számos kézműves foglalkozás egyikét választották, a kislányok inkább a sokszáz lóerőt uralták az ultrahájtek FENDT traktoron, feszülten figyelve a korábban csak az Enterprájz űrhajón látható digitális és grafikus kijelzőket. Az AXIÁL munkatársainak a figyelmességét egy 10-es skálán abszolút 10-re értékeltük, amikor a traktorvezetés végén a sikeres traktorvezetést tanúsító, névre szóló oklevéllel ajándékozták meg a gyerekeket.

A traktor a mezőgazdaság ikonikus szerszámja. A kiállított veterán traktorok szép kontrasztot rajzoltak a szép zöld FENDT traktor köré, markánsan jelezve, hogy a föld az föld maradt, de a gépek és a technológiák évtizedek alatt fényéveket mentek előre.

Kedves Tisztelt Olvasó! Ez a pár kép és ez a pár mondat, csak úgy mutatja az AGRYA rendezvényét, ahogy a cseppben látszik az óceán. Az állatsimogató szintén telitalátat volt a szervezőktől, ha jól tudom, az a Magyar Vidéki Hálózat igényességét dícséri. Az OTP nem hozott ki kölcsönszerződéseket, hanem a gyerekeknek bugyborékfújót ajándékozott. A Syngenta viszont a színes prospektusai mellett kihozta a világ legfinomabb sárgadinnyéit, amit mindenki megkóstolhatott, sőt annyit ehetett, amennyi jólesett. Az, hogy mézédes, az nem mond semmit. Az, hogy az aromája simán lenyomja a Haribó gumicukor sággadinnye aromáját, az viszont valami.

Ennyi dióhéjban, és természetesen az AGRO.bio Hungary Kft. büszke rá, hogy az AGRYA támogató partnere lehet.