Deutsch English Magyar

EZ AZ ÉV IS BEINDULT...

2012.01.05.

Egészséget, boldogságot és sikert kívánunk, minden Tisztelt Olvasónknak.

Talán sohasem repül olyan gyorsan az idő, mint január első napjaiban. Volt idő, amikor a rómaiak nem is hívták sehogy ezt a hónapot, mert ez úgyis hamar eltelik és ekkor úgysem történik semmi. Aztán elnevezték Janus-ról, aki a római mitológiában a kapuk és átjárók, a kezdet és a vég istene volt. A "kétarcú", az egyszerre visszanéző és előretekintő isten képe sokáig a római pénzek gyakori motívuma volt. Január az a hónap, amikor az ember egyszerre gondol vissza az előző évre és tekint előre az éppen elkezdődőre. Most január elején a köszöntőképpel én is visszatekintek egy kicsit.

Idén lesz negyven éve, hogy elkészítették az emberiség talán legszebb és legtöbbet megjelenített fényképét. 1972-ben az Apollo 17 űrhajó mintegy 45.000 km távolságra járt a Földtől és onnan fotózták ezt a gyönyörű képet, amely "Blue Marble" vagyis "kék üveggolyó" néven vált világhírűvé. A 3 űrhajós átszellemülten mesélt a látványról, hogy milyen csodálatos a ragyogó Föld a világűr sötétségében. Mint egy "kicsi, sérülékeny, kék üveggolyó" mondták. Az újságírók rákérdeztek, hogy ugye azt akarták mondani, hogy törékeny. Az űrhajósok pedig azt mondták, hogy a Föld nagyon nagyon sérülékenynek tőnik messziről.

Tisztelt Olvasó! Az év első írásában kivételesen megengedek magamnak egy személyes megjegyzést. Az a helyzet, hogy sose tudom eldönteni, hogy hiszek-e a véletlenekben, vagy mérmökember létemre csak a számokban hiszek. Az van ugyanis, hogy anno a NASA - szokás szerint - mindhárom űrhajóst megnevezte a kép hivatalos készítűjeként. A képet viszont az az űrhajós készítette, akinek pont az a neve, mint Magyarország jelenlegi köztársasági elnökének, legalábbis vezetéknévileg. Jack Schmitt. A Schmitt pedig nem túl gyakori név sem a köztársasági elnökök, sem az űrpilóták között...

Kedves Tisztelt Olvasó! Egészséget, sok örömet és sikert kívánok Önnek. Ezen az oldalon a jövőben is azt talál, mint eddig. Hasznos információkat és érdekességeket. Egy kis érdekes információval búcsúznék. Tudta, hogy a gyönyörű kis kék üveggolyónkon, a Földön mennyi "föld" van? A Föld felületének mintegy 18%-át borítja föld. Ez 13 milliárd hektár. A Földön 1,4 milliárd hektár a szántóföld területe. Jó ezt tudni, viszont a következő hírekben olyan információk jönnek, amelyek - ha ön gazdálkodó - jelentős költségmegtakarítást eredményezhetnek. Tartsa meg jó szokását és idén is ha teheti, kattintson erre az oldalra. B.U.É.K.