Nitrogénigényes növények és a nitrogén kijuttatás módszerei

2023.05.02.

A nitrogén az egyik legfontosabb tápelem a növények számára, és kulcsfontosságú szerepe van az életciklusukban és növekedésükben.

A növények a nitrogént fehérjék és más esszenciális szerves vegyületek alkotóelemeiként használják fel. A nitrogén szükséges a növények sejtosztódásához, fotoszintéziséhez, a klorofill képződéséhez, a virágzás és terméshozam kialakulásához.

A nitrogén kijuttatás különösen fontos a jelentős nitrogénigénnyel bíró mezőgazdasági növények esetében. Ezek a növények általában zöldségfélék, gyümölcsök és gabonafélék.

Néhány példa a legnitrogénigényesebb növényekre:

  • Paradicsom: A paradicsom intenzív növekedéséhez és magas terméshez szükséges a gazdag nitrogénellátás.
  • Burgonya: A burgonya gyorsan növekszik, gyökerei pedig nagy mennyiségű nitrogént igényelnek.
  • Kukorica: A kukorica egy magas terméshozamú növény, amelynek nagy mennyiségű nitrogénre van szüksége a megfelelő növekedéshez és terméshozamhoz.
  • Borsó: A hüvelyesek, mint a borsó, a bab vagy a lencse, képesek biológiai úton megkötni a levegő nitrogénjét, de még így is magasabb nitrogénigényűek, mint más növények.
  • Spenót: A spenót is egy nitrogénigényes zöldség, amely szintén gyorsan növekszik és magas tápanyagtartalommal rendelkezik.
  • Zab: A zab csakugyan gyorsan növekvő gabonafajta, amelynek fejlődéséhez nagy mennyiségű nitrogénre van szükség.

Ezeket a növényeket megfelelő nitrogénellátással és gondos növényvédelemmel kell ellátni a jó terméshozam és minőség elérése érdekében.

Az agronómia és a mezőgazdasági kutatások célja, hogy meghatározzák a nitrátérzékeny növények optimális tápanyag-ellátását és a megfelelő növényvédelmi gyakorlatokat, hogy minimalizálják a nitrátok kimosódását a talajból és csökkentsék a mesterséges módon történő nitrogén kijuttatás általi környezeti terhelést. A fenntartható mezőgazdasági gyakorlatok és a precíziós növénytermesztés segíthetnek abban, hogy hatékonyabban és környezetkímélőbben gazdálkodjunk a nitrogénnel a mezőgazdaságban.

Nitrogén kijuttatás

A nitrogén kijuttatására a mezőgazdaságban többféle módszer áll rendelkezésre:

Műtrágya kijuttatás: A leggyakoribb módszer a nitrogén kijuttatására a műtrágya használata. A műtrágyákban a nitrogén vegyületei könnyen felvehető formában találhatóak, és a talajhoz vagy a növényekhez juttatva segítik a növények tápanyagellátását. A nitrogén tartalmú műtrágyák közé tartoznak az ammónium-nitrát, a karbamid és az ammónium-szulfát.

Zöldtrágyázás: A zöldtrágyázás során a mezőgazdasági területet növényekkel (zöldtrágyanövényekkel) borítják be, amelyek a talajban lévő nitrogént megkötik és tárolják. Ezeket a növényeket később beforgatják vagy lebomlasztják, így a talaj számára hozzáférhetővé válik a megkötött nitrogén.

Komposztálás: A komposztálás a nitrogén kijuttatás természetes módszere, mely során a szerves anyagok lebomlanak, és az elhalt növényi anyagokból, állati trágyából vagy konyhai hulladékból komposzt készül. A komposzt pedig magas tápanyagtartalommal rendelkezik, köztük nitrogénnel is.

 

A mezőgazdaságban számos készítmény áll rendelkezésre a nitrogén kijuttatására, amelyek a fent említett módszerekhez kapcsolódhatnak. Ezek között találhatók biológiai nitrogénkötő baktériumokat tartalmazó oltóanyagok, növényi alapú növekedésfokozók, organikus trágyák és különböző speciális növényvédő készítmények, amelyek hatékonyan segíthetik a növények nitrogén ellátását és a termés növekedését a mezőgazdaságban. Fontos azonban a megfelelő adagolás és a környezeti szempontok figyelembevétele az ilyen készítmények használatakor, hogy minimalizáljuk a környezeti terhelést és a felesleges nitrogén kijuttatást.