BactoFil® B10 - kétszikűekhez

Szaktanácsadás

A BactoFil®B 10 a kétszikű kultúrákra kifejlesztett baktérium komplex. Hét baktériumtörzs gondoskodik a talaj mikrobilógiai harmoniájáról és a növénykultúra egészséges fejlődéséről.

Felhasználás

Kétszikű növények (napraforgó, repce, cukorrépa stb.) talajkezelésére 1,0–1,5 l/ha mennyiségben szántóföldi permetezőgéppel 150–250 l vízmennyiséggel, speciális kijuttató berendezéssel 40–80 l vízmennyiséggel kijuttatva vetés előtt a talajba dolgozva vetéssel egymenetben KITEStart®FL folyékony műtrágyával a sorba adagolva.

BactoFil®B 10 már 5 °C-tól hatékonyan segíti gazdálkodását!

Talajoltás BactoFil®B 10; BactoFil®A 10

 

-Tápanyagforrás

A BactoFil® B10 a nitrogént részben a talaj porózus rétegeiben lévő levegőből, részben pedig a nitrifikációs folyamat során lebomló szerves anyagokból biztosítja. A foszfort és a káliumot a talaj ásványi szerkezetéhez kötött tápanyagformákból, illetve a lebomló növényi maradványokból teszi felvehetővé.

További előnye, hogy a kijuttatott műtrágyák hasznosulását is jelentősen (akár 20–30%-kal!) javíthatja.

Összefoglalva: a BactoFil® B10 baktériumtrágya használata nagymértékben javíthatja a tápanyag visszapótlás költségoldalát.

"Talajferőtlenítő hatás"

A BactoFil® B10 használatával jelentősen csökken a talajban lévő kórokozók száma. A készítményekben lévő baktériumtörzsek lebontják a kórokozók életterét és tápanyagforrását jelentő növénymaradványokat. A Pseudomonas Fluorescenc baktériumtörzs felveszi előlük az életfolyamataikhoz nélkülözhetetlen vasionokat (Fe++), és olyan anyagokat termelnek, amelyek gátolják a kórokozók szaporodását, ezzel szignifikánsan csökkenthetjük a talajból eredő fertőzési nyomást (szklerotínia, fuzárium).

Hormontermelés

A BactoFil® B 10-ben lévő talajbaktériumok auxint, gibberellineket, kinetint szintetizálnak. Ezek a hormonok nagymértékben elősegítik a csírázást és a gyors és egyenletes kelést. A búza mélyre hatoló, sűrű gyökérzetet fejleszt, jóval ellenálóbbá válik a kifagyással és felfagyással szemben. A télállóság ily módon történő növelése különösen nagy jelentőséggel bír a megkésett őszi vetéseknél.

Az egyedfejlődés szabályozásában a növény a gyökértömeget tekinti a meghatározónak, vagyis ehhez igazítja a föld feletti rész növekedését. A kezdeti gyökérfejlődés alapvetően meghatározza a termés mennyiségét.

Talajjavítás

A jól termő talaj kialakulásához évszázadok kellenek, viszont a legjobb talajt is néhány év alatt erősen le lehet rontani. A fizikai és kémiai talajromlás mellett a talajokban már csak tizedannyi hasznos talajbaktérium található, mint amennyi szükséges lenne. A hasznos talajbaktérium csökkenés egyik megnyilvánulása, hogy a talajban lévő növénymaradványok lényegesen lassabban bomlanak el. A kívánatos talajállapot két sarokpontja a humusztartalom és a talajszerkezet.

A tömörödött talajban nincs elég levegő, a hasznos baktériumok szaporodása lelassul. A BactoFil® B10 használata már a második-harmadik év után egyértelmű talajszerkezet javulást eredményez, amely mind a művelhetőségben (üzemanyag felhasználás csökkenés), mind a szélsőséges időjárás okozta károk csökkenésében, mind a termesztett növény kondíciójában és termésmennyiségében megmutatkozik.

KÍSÉRLETI EREDMÉNYEK:

- Káposzta repce,  Rimaszécs és Kóvár- Káposzta repce, szarvas