BactoFil® A10 - egyszikűekhez

Szaktanácsadás

A BactoFil® A10 kifejezetten az egyszikű kultúrákra kifejlesztett baktérium komplex. A benne lévő hat baktériumtörzs együttesen gondoskodik a talaj mikrobilógiai harmóniájáról és a növénykultúra egészséges fejlődéséről.

Felhsználás

Egyszikű növények (kukorica, kalászosok stb.) talajkezelésére 1,0–1,5 l/ha mennyiségben szántóföldi permetezőgéppel 150–250 l vízmennyiséggel, speciális kijuttató berendezéssel 40–80 l vízmennyiséggel kijuttatva vetés előtt a talajba dolgozva, vetéssel egymenetben KITEStart®FL folyékony műtrágyával a sorba adagolva.

BactoFil®A 10 már 5 °C-tól hatékonyan segíti gazdálkodását!

 

Talajoltás BactoFil® A10, BactoFil® B10

 

 

NITROGÉNKÖTÉS

A BactoFil® A10 a nitrogént részben a talaj porózus rétegeiben lévő levegőből, részben pedig a nitrifikációs folyamat során lebomló szerves anyagokból biztosítja. A foszfort mind a talaj ásványi szerkezetéhez kötött tápanyagformákból, mind a lebomló növényi maradványokból, a káliumot csak a növényi maradványokból teszi felvehetővé. További előnye, hogy a kijuttatott műtrágyák hasznosulását is jelentősen (akár 20–30%-kal!) javítja. 

Összefoglalva: a BactoFil® A10 baktériumtrágya használata nagymértékben javíthatja a tápanyag visszapótlás költségoldalát.

„TALAJFERTŐTLENÍTŐ” HATÁS 

A BactoFil® termékek használatával jelentősen csökken a talajban lévő kórokozók száma. A készítményekben lévő baktériumtörzsek lebontják a kórokozók életterét és tápanyagforrását jelentő növénymaradványokat. Továbbá felveszik előlük az életfolyamataikhoz nélkülözhetetlen vasionokat (Fe++) és olyan anyagokat termelnek, amelyek gátolják a kórokozók szaporodását, ezzel szignifikánsan csökkenthetjük a talajból eredő fertőzési nyomást.

HORMONTERMELÉS 

A BactoFil® készítményekben lévő talajbaktériumok auxint, gibberellineket, kinetint szintetizálnak. Ezek a hormonok nagymértékben elősegítik a csírázást és a gyors és egyenletes kelést. A búza mélyre hatoló, sűrű gyökérzetet fejleszt, jóval ellenálóbbá válik a kifagyással és a felfagyással szemben. A télállóság ily módon történő növelése különösen nagy jelentőséggel bír a megkésett őszi vetéseknél.

Az egyedfejlődés szabályozásában a növény a gyökértömeget tekinti a meghatározónak, vagyis ehhez igazítja a föld feletti rész növekedését. A kezdeti gyökérfejlődés alapvetően meghatározza a termés mennyiségét.

TALAJJAVÍTÁS 

A jól termő talaj kialakulásához évszázadok kellenek, viszont a legjobb talajt is néhány év alatt erősen le lehet rontani. A fizikai és kémiai talajromlás mellett a talajokban már csak tizedannyi hasznos talajbaktérium található, mint amennyi szükséges lenne.

A hasznos talajbaktérium csökkenés egyik megnyilvánulása, hogy a talajban lévő növénymaradványok lényegesen lassabban bomlanak el. A kívánatos talajállapot két sarokpontja a humusztartalom és a talajszerkezet. A tömörödött talajban nincs elég levegő, a hasznos baktériumok szaporodása lelassul.

A BactoFil® termékek használata már a második-harmadik év után egyértelmű talajszerkezet javulást eredményez, amely mind a művelhetőségben (üzemanyag felhasználás csökkenés), mind a szélsőséges időjárás okozta károk csökkenésében, mind a termesztett növény kondíciójában és termésmennyiségében megmutatkozik.

 

KÍSÉRLETI EREDMÉNYEK

- Őszi búza, Bábolna - Őszi búza, Kamond - Kukoria, Baracs