BactoFil® Kukorica

Szaktanácsadás

Megújult BactoFil® termékcsalád! A még jobb biológi­ai hatás érdekében a jövőben kultúrnö­vényekre adaptált, speciális talajoltó készítmé­nyeket kínálunk partnereink részére.

A törzsállományok arányainak növénykultúránként való meg­változtatása hatékonyabb nitrogénkötést, jobb foszfor- és káli­umfeltárást biztosít, intenzívebbé teszi a biológiailag akítv anya­gok (hormonok, vitaminok stb.) termelődését. A talajszerkezet ja­vul, gyorsabb csírázást, erőteljesebb gyökérfejlődést érhetünk el.

A BactoFil® Kukorica esetében a jobb foszforfeltárást, ezáltal a gyorsabb csírázást és kelést tűztük ki célul, biztosítva ezzel egy magasabb termésszint elérésének alapjait.

A megnövelt Pseudomonas fluorescens aktívabb fosz­formobilizálást eredményez, az Azospirillum brasilense pedig a nitrogénmegkötés haté­konyságát és a növekedési hormon (auxin) termelését javítja.

Felhasználás

Kukorica talajkezelésére 1,0–1,5 l/ha mennyiségben szántóföldi permetezőgéppel 150–250 l vízmennyiséggel, speciális kijuttató berendezéssel 40–80 l vízmennyiséggel kijuttatva vetés előtt a talajba dolgozva, vetéssel egymenetben KITEStart®Liquid NP folyékony műtrágyával a sorba adagolva.

BactoFil® Kukorica már 5 °C-tól hatékonyan segíti gazdálkodását!

MILYEN PROBLÉMÁKAT OKOZ, HA NEM MEGFELELŐ A BIOLÓGIAI ÉLET A TALAJBAN?

  •  talajszerkezet romlás (tömörödött, levegőtlen, elsavanyodott stb.)
  •  rossz vízgazdálkodás (pangó vizek, belvizek), gyors kipárolgás
  •  csökkenő szervesanyag tartalom (elégtelen humifikáció)
  •  a kultúrnövények potenciális fejlődésének elmaradása
  •  elégtelen műtrágya hasznosulás
  •  fokozott növényvédelmi problémák (fertőzött növényi marad­ványok)
  •  nehezített talajművelés (szár- és gyökérmaradványok)
  •  nagyobb vonóerő igény (növekvő üzemanyagfelhasználás)

MI A MEGOLDÁS?

A megoldás a BactoFil® Kukorica beillesztése a növénytermesztési technológiákba, ezzel kialakítva a talaj és a növény egészséges kapcsolatát.

TÁPANYAGFELTÁRÁS, JAVULÓ MŰTRÁGYAHASZNOSULÁS

A csírázást és a kezdeti fejlődést döntően meghatározza a foszfor hozzáférhetősége, amely a hideg és/vagy szélsőséges pH-jú talajokon gátolt.

A BactoFil® Kukorica a talajban ásványi formában le­kötött, illetve a lebomló növényi maradványokban szerves formában lévő foszfort, káliumot, mezo- és mikroelemeket oldhatatlan formákból oldhatóvá teszi.

A BactoFil® Kukorica a nitrogént a talaj pórusaiban lévő levegőből köti meg, majd vízben jól oldódó ammónium-ionná alakítja át, és így az a növények számára felvehetővé válik. További előnye, hogy a kijuttatott műtrágyák hasznosu­lását jelentősen javítja.

BIOLÓGIAILAG AKTÍV ANYAGOK TERMELÉSE

A BactoFil® Kukoricában lévő talajbaktérium tör­zsek auxint, gibberellint és kinetint szintetizálnak, amelyek az alábbiakat eredményezik:

• gyors csírázás, egyenletes kelés

• mélyre hatoló, sűrű gyökérzet

• jóval ellenálóbbá válnak, például a fagyással és az aszállyal szemben

TALAJSZERKEZET JAVULÁS

A BactoFil® termékek használata már a második-harmadik év után egyértelmű talajszerkezet javulást eredményez. Egyes baktériumtörzsek (például Micrococcus roseus) által termelt ún. exopoliszacharidok (EPS) a különálló talajszemcsék közötti kötőanyag (lásd kép) szerepét látják el. Az elemi szemcsékből így felépülő talaj pórusokban gazdagabb, jobb hő- és vízgazdálkodású lesz.
Eredmény: javuló talajszerkezet művelhetőségben (üzemanyag felhasználás csökkenés), a szélsőséges időjárás okozta károk csökkenésében, a talaj vízmegtartó képességének javulásában, a termesztett növény kondíciójában és a termésmennyiségében is megmutatkozik.

BIOKONTROLL

Első lépés a kórokozó fonalas gombák (pl. fuzárium) életterének csökkentésében

A BactoFil® termékek használatával jelentősen csökkent­hetők a talajban lévő kórokozók és fertőzésük (lásd diagram). A készítményekben lévő baktériumtörzsek lebontják a kór­okozók életterét és tápanyagforrását jelentő növénymaradvá­nyokat. Továbbá felveszik előlük az életfolyamataikhoz nél­külözhetetlen vasionokat (Fe+++) és olyan anyagokat termel­nek, amelyek gátolják a kórokozók szaporodását, ezzel szigni­fikánsan csökkenthetjük a talajból eredő fertőzési nyomást.

BactoFil® Kukorica eltarthatóság: 0–5 °C alatti hőmérsékleten 8 hónapig, 6–10 °C közötti hőmérsékleten 6 hónapig, 10–20 °C közötti hőmérsékleten 3 hónapig, 20–25 °C közötti hőmérsékleten 1 hónapig, 25 °C feletti hőmérsékleten 1 hétig

BactoFil® Kukorica letölthető prospektus